Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Södermalm får nya lagliga graffitiväggar

Graffiti vid Slussen. Det är än så länge oklart var på Södermalm de nya lagliga väggarna ska öppnas.
Graffiti vid Slussen. Det är än så länge oklart var på Södermalm de nya lagliga väggarna ska öppnas. Foto: Marc Femenia

Södermalm ska få två lagliga graffitiväggar. Men det finns inget som tyder på att sådana minskar klottret, visar en rapport från Stiftelsen Tryggare Sverige som publiceras i dag, måndag.

I torsdags beslutade Södermalms stadsdelsnämnd att öppna två graffitiväggar. Än så länge är både placering och utformning oklar. Förvaltningen kommer dels att utreda var de två graffitiväggarna ska vara, dels hur väggarna kan användas på ett säkert sätt.

Målet är att få väggarna på plats under 2015. Tidigare har Vänsterpartiet föreslagit lagliga väggar vid Zinkensdamm, Skanstullsbrons norra fäste och skolgårdsmuren i Tjurbergsparken.

– I vår rapport finns bara väldigt svagt stöd för att lagliga graffitiväggar skulle ha förebyggande effekter och minska klotter och skadegörelse. Det är till och med så att klottret tenderar att öka i närheten av lagliga graffitiväggar, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare i Tryggare Sverige.

Han betonar att han inte har något emot graffitiväggar motiverade av kulturpolitiska skäl.

– Men då måste kommunerna vara redo att avsätta pengar för sanering. Och de måste sätta in graffitiväggen i ett sammanhang, säger Magnus Lindgren och syftar på var den förläggs, att det finns exempelvis toaletter, soptunnor och en organisation i form av till exempel en ansvarig projektledare.

Utifrån rapporten kan man inte dra slutsatsen att nolltolerans minskar klottret, enligt Magnus Lindgren. Enstaka exempel från svenska kommuner som visar att det varit en framgångsrik metod finns dock.

– Det finns många positiva erfarenheter kring snabb sanering och ett tydligt budskap, till exempel i Täby. Drar man paralleller till USA och till New York där man under de senaste 20 åren minskat de an­mälda brotten kraftigt, bland annat på skadegörelsebrotten, har en viktig del i det arbetet varit nolltolerans och snabb sanering, säger Magnus Lindgren.

Stockholms nolltolerans mot graffiti avskaffades i anslutning till maktskiftet i höstas.

För ett år sedan kritiserade JO hur nolltoleransen tillämpades i praktiken sedan trafik- och renhållningsnämnden med hänvisning till klotterpolicyn stoppat annonsering för gatukonstevenemanget Art of the streets 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.