Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Södermannen åtalas igen för våldtäkt

En 65-årig före detta serievåldtäktsman, kallad Södermannen, har på nytt åtalats för våldtäkter. Han ska också ha köpt sex av den utsatta flickan, som fick betalt i narkotika.

De många övergreppen ska ha skett i Sollentuna norr om Stockholm, i den husvagn där mannen bor, framgår av torsdagens åtal. Första gången var flickan bara 14 år.

Han åtalas både för våldtäkt mot barn samt våldtäkt eftersom flickan senare har fyllt 15.

Som alternativ rubricering för våldtäkterna har åklagaren lagt till köp av sexuell handling av barn. Det kan en person dömas för vid köp av sex från en person som inte fyllt 18 år.

Mannen har gett flickan cannabis, som han odlat själv. Enligt åtalet har flickan vid övergreppen ”befunnit sig i hjälplöst tillstånd på grund av narkotikapåverkan”.

För de 20-talet övergrepp, därav 16 våldtäkter, på 70- och 80-talet som han tidigare dömts för har han suttit i fängelse i drygt två år samt fått rättspsykiatrisk vård i omkring två år.

Jämfört med serievåldtäktsmännen i Umeå respektive Örebro, som dömdes till 14 respektive 12 års fängelse, kan det låta lindrigt. Men Christian Diesen, professor i processrätt, är inte övertygad om att det går att jämföra.

– I Umeå handlade det om ett mordförsök och mycket grova våldtäkter. Visserligen har straffskalan skärpts något, men han skulle nog inte fått mer än ett eller ett par år till i dag, säger han.

Att han bara vårdades i två år efter den andra domen, med en sådan bakgrund, är något som troligen inte skulle skett i dagens system.

– Prövningarna av utskrivningarna är mer noggranna nu. Det innebär i praktiken att man sitter längre, säger Diesen.

Mannens tidigare brottslighet kommer dock inte att påverka hans straff om han döms för de nya övergreppen eftersom det ligger så långt bak i tiden.

Döms han för barnvåldtäkt innebär det minst två års fängelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.