Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Södersjukhusets stabsläge är hävt

Foto: Christine Olsson/TT

Södersjukhuset i Stockholm befann sig under knappt ett dygn i stabsläge. På onsdagsförmiddagen hävdes stabsläget. Läget är emellertid fortfarande ”skört” uppger sjukhuset på sin hemsida och man arbetar nu med olika åtgärder för att förbättra situationen även på sikt.

Södersjukhuset gick under tisdagen upp i stabsläge efter hårt tryck på akutmottagningen. Under dagen genomfördes flera åtgärder för att förbättra situationen på sjukhuset. Med hjälp av landstinget fick man avlastning av Ersta sjukhus och Danderyds sjukhus samt från de geriatriska klinikerna vid Dalen och Ersta. 

Några planerade operationer ställdes in för att frigöra fler vårdplatser och under en tid omdirigerades ambulanser till andra sjukhus.

– Vi har en pressad situation som beror på brist på vårdplatser. Klockan 10:15 gick vi upp i beredskapsläge, stabsläge, för att kunna hantera situationen, förklarade pressinformatören Johanna Gréen på tisdagen.

– Det innebär att vi går upp en nivå och signalerar till hela sjukhuset att vi behöver kraftsamla alla resurser vi har. Det betyder att alla verksamheter samlas i ett möte och ser över var det finns vårdplatser.

I ett pressmeddelande säger chefläkare Eva Östblom att det är oklart varför så många söker vård just nu.

– Vi vet inte riktigt vad det beror på att vi har ett så stort antal patienter just nu, delvis handlar det om influensa och halkskador. Men vi har också många patienter som behöver läggas in av helt andra orsaker.

Läs mer: Stabsläge på Karolinska i Huddinge  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.