Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Södersjukhuset öppnar hbtq-mottagning för unga

Södersjukhuset får landets förs­ta hbtq-mottagning för unga. I september öppnar den unika kliniken för unga upp till 29 år.

Aningen försenat meddelar Södersjukhuset att man slår upp dörrarna till den nya kliniken nu till hösten. Förhoppningen är att fler unga hbtq-personer ska kunna ledas rätt i vården snabbare än förut.

Både vårdcentraler och andra typer av mottagningar har haft hbtq-avdelningar tidigare, men det här är första gången som ett sjukhus öppnar en egen mottagning.

På mottagningen finns bland annat gynekolog, kurator, venereolog och barnmorska. Tanken är att alla hbtq-personer ska kunna få hjälp av kunnig personal, berättar Magnus Karlsson, chef för enheten för sexuell hälsa vid Södersjuk­huset. Han menar att vården tidigare har varit för dålig på att hjälpa hbtq-personer, vilket har inneburit att personer som har behövt hjälp inte har velat söka sig till sjukhusen.

– Mottagningen behövs för att många i hbtq-gruppen kommer ut och tar kontakt med vården lite senare i livet än vad andra ungdomar gör. Många av personerna har då passerat åldersgränsen för att få hjälp på en ungdomsmottagning, så den här verksamheten fyller en lucka, säger han.

Enligt Magnus Karlsson är framför allt transpersoner i riskgruppen för både sexuell och psykosocial ohälsa. Nu hoppas han att fler ska våga söka vård och få hjälp tidigare.

– Det ska vara en låg tröskel in i vården, säger han.

Dörrarna till mottagningen slås upp den 2 september. Verksamheten ska utvärderas under 2015, och om allt går som det ska kommer den att permanentas på Södersjukhuset.

– Vi börjar i liten skala och känner oss fram. Förhoppningsvis kommer vi att växa, säger Magnus Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.