Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Söderstaden får skyskrapa

Ett höghus på nära 30 våningar är blickpunkten i Skanskas kontorssatsning vid Gullmarsplan.
Ett höghus på nära 30 våningar är blickpunkten i Skanskas kontorssatsning vid Gullmarsplan. Foto: Sauerbroch Hutton

Söderstaden är visionen för hur innerstaden växer ut från Södermalm och förändrar branter, tomrum och spaghettinystan av vägar och spår kring Gullmarsplan och Globen till stad. På åtta år har nästan inget hänt, men nu är man i gång med arbetsplatsprojektet Sthlm New med ett höghus på 27 våningar.

Det råder stor politisk enighet om att Stockholms utveckling från stor småstad till liten storstad ska ske genom att innerstadens struktur ska expandera utanför tullarna. Hammarby sjöstad och Liljeholmen är exempel på den utvecklingen.

När Hagastaden knyter samman Stockholm och Solna är det också ett led i en omvandling av Solna och Sundbyberg till en del av den centrala stadskärnan – låt vara som egna småstäder.

Det är svårare att expandera innerstaden mot söder. Allra svårast är det att bygga samman Södermalm med Globenområdet. Ingenstans är skillnaden mellan tät innerstad och gles förort så påtaglig som mellan Götgatan och trafikapparaten vid Gullmarsplan.

Byggplaner för området mellan Globen/Slakthusområdet och Skanstull har funnits länge och 2009 sjösattes Söderstaden – en vision om att bygga tät innerstad från Skanstull ned till Slakthusområdet.

Det enda konkreta av betydelse som hänt sedan 2009 är att Stockholm byggt en fotbollsarena för flera miljarder för att Svenska fotbollförbundet valde att bygga nationalarenan för fotboll i Solna. Men nu börjar det hända saker.

I yttersta utkanten av Hammarby sjöstad – i sluttningen upp mot Gullmarsplan – är Skanska i full gång med arbetsplatsprojektet Sthlm New. Ett höghus på 27 våningar, Sthlm 01, är det som kommer att synas mest. Det höga huset som kostar 1,3 miljarder och ska ses som en pendang till Folksamskrapan på andra sidan vattnet, ska stå klart 2020. Sammanlagt planeras området för 6.000 arbetsplatser.

– Det här är ett mycket attraktivt läge och vi vågar bygga utan att ha hyresgäster klara, säger Caroline Arehult, vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Planerna för Slakthusområdet som varit ute på programsamråd innehåller omkring 4 000 nya bostäder i en stadsmiljö där gammalt och nytt ska blandas och där arbetsplatser, skolor, kultur, nöjen och sport blir viktiga inslag.

Många ser Slakthusområdet som den viktiga arbetsplatsmagnet som södra Stockholm behöver i en tid när Solna-Sundbyberg dragit till sig tiotusentals arbetsplatser.

Nyligen presenterade fem stora fastighetsägare en vision där de vill bygga 150 000 kvadratmeter kontor och 50 000 kvadratmeter butiker i Slakthusområdet.

– Det visar att det finns ett väldigt intresse för området. Slakthusområdet är oerhört viktigt om vi ska få en bättre balans på arbetsmarknaden mellan norra och södra Stockholm, betonar stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) utan att ta konkret ställning till fastighetsägarnas propå.

Till hösten kommer de första byggherrarna för Slakthusområdet att utses och de första nybyggena beräknas starta 2019.

Norr om broarna har ett program för södra Skanstull varit ute på remiss. Här ska en gles och mycket kuperad del av Södermalm förtätas med 750 bostäder, arbetsplatser, kultur och folkliv.

I samrådet har svårigheterna att bygga bostäder intill all trafik och värdet med att bevara lite udda halvt bortglömda områden tagits upp som det största problemet. Höjdskillnader och trafik dominerar ännu mer söder om vattnet och ännu finns inga konkreta planer för hur de branterna och trafikanordningarna ska kunna bli något som liknar stad.

– Det kommer att hända mycket i det här området, men det är oerhört komplicerat, betonar Roger Mogert.

Liberalernas mest engagerade stadsbyggnadspolitiker Björn Ljung håller med om att området är komplext och svårbebyggt. I en motion föreslår han att planeringen av Gullmarsplanssidan sätter fart. Han föreslår att uppsökande arbete för att få invånarna engagerade som idésprutor och digitala kanaler utnyttjas för en omfattande medborgardialog.

– Området kring Gullmarsplan är utan tvekan en av Stockholms sämst utnyttjade resurser. Eftersom det är komplicerat är det extra viktigt att staden lyssnar på alla som har tankar om området, säger Björn Ljung.

Skanstullsbron är i sig ett avlångt tomrum i stadsväven som inte går att tänka bort.

– Jag kan tänka mig att det går att ha någon slags bodar på bron som ger lite liv. Det går dessutom utmärkt att bygga höga hus intill bron på båda sidor som man säkert kan förse med entréer både till bron och till markplanet flera våningar längre ned, säger Björn Ljung.

På forna Söderstadion och ruinerna av Hovet - som ska rivas - ska det också byggas både kontor och bostäder. Det pågår en tävling om att bygga på mark som kan rymma 700–1. 000 bostäder, några tusen arbetsplatser och en del handel.

Söder om Gullmarsplans stora bussterminal dominerar i dag tunnelbanespår med omgivande tomrum. Om knappt tio år ska spåren vara förflyttade till underjorden och ett nytt stort avlångt område att bygga innerstad på blir då moget för exploatering.

På andra sidan Globenområdet är Nynäsvägen ett trafikdike som nästan alla partier i åtminstone någon valrörelse lovat att däcka över. Än har löftena bara utmynnat i ett bullerplank.

– Den ekonomiska utvecklingen i området gör att en överdäckning av Nynäsvägen blir av inom inte alltför många år, spår Roger Mogert.

 

Fakta. Här byggs det

I södra Skanstull med stora höjdskillnader och mycket trafik planeras 750 bostäder, torgliv, kultur och arbetsplatser.

Skanstullsbron kan göras kortare - rent mental med små bodar och kanter av höga hus.

Skanska bygger omkring 6 000 arbetsplatser – många i ett hus på 27 våningar.

Området norr om Gullmarsplan med bergbranter och trafikapparater är delvis mycket svårbebyggt.

När tunnelbanan läggs i en ny tunnel öppnas ett stort avlångt markområde för bebyggelse.

Upp mot 1 000 bostäder, några tusen arbetsplatser och butiker ska ersätta Söderstadion och Hovet.

Slakthusområdet ska bli tät blandstad med kontor, bostäder, nöjen och kultur.

Ökande ekonomiska värden i Söderstaden öppnar för en överdäckning av Nynäsvägen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.