Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Södertäljenätverkets ledare döms för fler brott

Tre mord, människorov, grovt rån, utpressning och olaga vapeninnehav är bara några av brotten i det så kallade Södertäljemålet. Svea hovrätt fastslår tingsrättsdomen men dömer ledaren för fler brott.

Bernard Khouri, 33, döms till livstids fängelse. Därmed fastslås tingsrättens straff, men hovrätten anser också att han är skyldig till ytterligare brott: grov utpressning och två fall av försök till grov utpressning.

Dagen före julafton 2009 skjuts en 25-årig man från kriminella X-team till döds på Oasen i Ronna, Södertälje. Mordet blir början på vad som ska bli en flera hundra miljoner kronor dyr rättsprocess – bara Palmeutredningen har kostat mer i Sverige.

Den då 18-årige mannen som senare skulle dömas till 12 år i fängelse för mordet, ”Torpeden”, släpptes i brist på bevis den 1 april 2010 och samma kväll ägde en dramatisk skottlossning rum i centrala Södertälje. Denna hämnd besvarades med mer blodspillan exakt tre månader senare då bröderna Eddie och Yaacoub Moussa dödades med 40 avlossade skott på Oasen.

En lång och resurskrävande förundersökning – omfattande ungefär 20.000 sidor och 1.300 förhör – kring det så kallade Södertäljenätverket blev extra dyr då tingsrättsförhandlingarna måste göras om efter fällande domar. Detta sedan en nämndeman varit jävig som ledamot i Södertäljes polisnämnd.

Men till slut, efter 72 rättegångsdagar den 29 augusti i fjol, dömdes 17 av de 18 åtalade till fängelse mellan 1 år och livstid, medan den siste fick ungdomsvård. Nätverkets ledare, Bernard Khouri, fick livstid för att bland annat ha beordrat de tre morden. ”Torpeden” fick 12 år för mord och medhjälp till mord med mera, en dom som hovrätten fastställde helt sånär som på storleken på ett antal skadeståndsbelopp.

Övriga skillnader mot tingsrätten är att måndagens beslut innebär att en 31-åring med ett 2-årigt fängelsestraff också fälls för människorov, inte bara medhjälp därtill; att den nu 20-årige ynglingen får 1 år och 4 månaders sluten ungdomsvård för att stöld ersätts med medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök; att en 21-årig man får sitt straff höjt till 2 år också för att stöld ersätts med medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök.

Södertäljemålet: hovrättsdomen

• Livstidsstraffet för 33-årige Bernard Khouri står fast. Brotten är bland annat anstiftan av mord, anstiftan av försök till mord, människorov, grovt rån, utpressning och grovt vapenbrott.
• 12 år i fängelse för Khouris 23-årige kusin står fast. Brotten är bland annat mord, medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.
• 8 år i fängelse för en 24-åring, dömd för medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord och människorov, står fast.
• 5 år i fängelse för en 22-åring, dömd för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord, står fast.
• De fyra ovan är de enda av de 17 åtalade som dömts till så långa straff att de fortfarande är häktade.
• Ytterligare en person har tidigare dömts i målet. Han blev i höstas ihjälskjuten i ett parkeringsgarage i Södertälje.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.