Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sodra-lanken-helt-avstangd/

STHLM

Södra länken öppen igen efter elavbrottet – stora trafikproblem till eftermiddagen

Bild 1 av 3 Strax före klockan 10 på onsdagen var det fortfarande långa köer vid Södra länkens södra infart.
Foto: Pontus Roos
Bild 2 av 3 Köer vid Södra länkens södra infart.
Foto: Pontus Roos
Bild 3 av 3 Kraftiga trafikstörningar vid Årstabergs pendelstation.
Foto: Jimmy Persson

Södra länken har varit avstängd under onsdagsmorgonen på grund av ett elavbrott med väldigt stora köer som följd. Vid 09.35 öppnade tunneln igen.

– Vi har öppnat alla infarter i båda riktningar. Men det kommer att vara stökigt en lång bit in på dagen, säger Joanna Ljunggren på Trafikverkets presstjänst.

Rätta artikel

Strax efter klockan sju på morgonen drabbades delar av södra Stockholm av ett elavbrott. Runt 17.000 av elnätsföretaget Ellevios kunder förlorade strömmen.

Avbrottet påverkade även tunneln vid Södra länken som hölls stängd i nästan två timmar mitt i morgonrusningen, vilket orsakade mycket omfattande köer. Tunneln öppnade igen vid 09.35, men köer väntas under resten av dagen i stora delar av huvudstadsområdet.

Trafiken vid Liljeholmsbron var i stort sett helt stillastående.

– Det bästa är att inte ge sig ut i biltrafiken alls, det här påverkar trafiken i hela Stockholm. Alla som redan gett sig ut måste ta sig fram på andra sätt så det blir långa köer och trafikstockningar överallt, säger Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wolffram.

Strömavbrottet var åtgärdat vid 08.30 och berodde på att säkerhetssystemet reagerade på en gnista på en kabel vid ett ställverk.

– Vi har ett system som känner av sådana gnistor och det reagerade. Sedan tog det en och en halv timme att åtgärda problemet, men det berodde på att teknikerna satt fast i bilköer, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Att tunneln öppnade först en timme senare berodde på att Trafikverket behövde kontrollera att fläktar, vattenpumpar, signalsystem och lyset fungerade som det skulle.

– Det blir farligt utan fläktar och det kunde ha funnits vatten i systemet. Nu har vi öppnat alla infarter i båda riktningar. Men det är köer i hela Stockholmsområdet och det kommer vara stökigt in på eftermiddagen, säger Trafikverkets presskommunikatör Joanna Ljunggren.

Långa köer också på Gamla Värmdövägen på onsdagsmorgonen. Foto: Mats J Larsson

Inga olyckor har rapporterats in till följd av trafikproblemen, enligt polisen.

– Vi ser på kamerorna att det är stopp överallt. Vi kan nog ha problem med att ta oss fram på genomfartslederna, sade Mats Eriksson vid Stockholmspolisen tidigare på förmiddagen.

Köbildning vid infarten till Hornstull från Liljeholmen. Foto: Linda Hjertén