Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Isprinsessan med blodiga trosor är en räddare i nöden

Slussen 17.45.

Jag ska på en väns bokrelease och medan jag vankar Slussenperrongen fram låter jag blicken löpa längs valaffischer med poserande politiker.

Scannar av Jan Björklunds tredagarsstubb, Ulf Kristerssons catwalkpose och så Jimmie Åkesson, numera en mjukisman i mysig kofta. Hjälp, hur ska det gå? Jag kastar över blicken till andra sidan av perrongen och där är hon likt en räddare i nöden: Liv Strömquists isprinsessa med blodiga trosor.   

Tunnelbanan kommer och på väg in mot stan slår det mig att det löper en röd tråd genom veckans alla bokkalas som jag bjudits in till. Förutom att de tre upphovsmakarna är kvinnor och journalister/skribenter, lyfter alla tre ämnen som kan kopplas till ett dunkelt kvinnoförtryck.

Medan Alexandra Pascalidou i sin ”Mammorna” lyssnat på berättelser från mammor i så kallade no-go-zoner, Sveriges mest utsatta och fattiga områden, skildrar Jenny Nordlanders intervjubok ”Mellan raderna” det subtila förtrycket i kvinnliga journalisters vardag.

Och på releasefesten jag nu är på väg mot i stunden är det Karin Björkegren Jones ”Nya knip” som ska firas. Alltså ett knip som är lika med den effektiva bäckenbottenträning som kan motverka inkontinens, foglossning, hemorrojder och livmoderframfall. Möjligen oglamourösa ämnen, men så satans viktiga eftersom de – likt Strömquist mensprinsessa – ger uttryck för något som är en del av väldigt många kvinnors vardag.

Ett par timmar senare när jag åter står på Slussenperrongen ser jag att någon satt en kråka i Åkessons ansikte. Möjligen är det en utspottad prilla. Hursomhelst ger svärtan myspysleendet en annan karaktär.

Jag googlar Liv Strömquist och Slussen i mobilen och får veta att hennes isprinsessa ingår i SL:s projekt ”Konstväxlingar” där varje utställning hänger i ett år. Den 20 september tas mensverken tydligen ner igen. 20 september, även en dag då vi vet hur det gick för männen på andra sidan perrongen.   

Sofia Edgren är reporter på DN Stockholm och aktuell med boken ”Allt för vågorna”.

Bäst i stan just nu:

Yogastudion Inbalance öppnar filial i Hornstull bara ett stenkast från mig.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.