Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Soldat som poserade med döda åtalas för folkrättsbrott

Foto: Maja Suslin/TT

En 32-årig man som sökte asyl i Sverige 2015 tros ha stridit för den syriska armén. Han åtalas för folkrättsbrott vid Södertörns tingsrätt efter att ha låtit sig fotograferas poserandes framför döda och skadade människor. Enligt åklagaren ska fotografierna ha varit en del i den syriska statens krigspropaganda.

Mannen kom till Sverige från Syrien 2015 och sökte asyl. Men privatpersoner slog larm till myndigheter om att mannen i själva verket hade stridit för den syriska armén. De lämnade också över fotografier till polisen där mannen poserar med döda och svårt skadade personer i januari 2014.

Fotografierna har enligt åklagaren inneburit en "allvarlig kränkning av den personliga värdigheten" och mannen åtalas nu för brott mot den internationella humanitära rätten.

– Han har kränkt offrens värdighet, vilket är ett brott mot Genevekonventionen. Han är inte åtalad för att ha dödat dessa människor, men genom att posera med döda och svårt skadade människor har han begått ett folkrättsbrott, säger kammaråklagare Henrik Attorps. 

Mannen häktades i augusti. Enligt honom har fotografierna använts som en del i den syriska statens krigspropaganda. 

– Min klient förnekar brott. Han anser att det här inte är så pass kränkande, i jämförelse med tidigare domar både i Sverige och internationellt, att det ska vara straffbart. Han menar också att han inte gjorde det med uppsåt utan blev tvingad av sin officer, säger mannens försvarsadvokat Johan Åkermark. 

Huvudförhandlingen hålls 18 september. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.