Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Solna sågade ner fridlyst mistel

Nedsågad mistel.
Nedsågad mistel. Foto: Lars-Ove Löf

Solna stad lät i november avverka ett träd vid Råstasjön. I trädet satt en levande, fridlyst mistel. Först i efterhand har Solna sökt dispens hos länsstyrelsen. Såväl Naturskyddsföreningen som Nätverket Rädda Råstasjön är mycket kritiska.

Solna stad hävdade att den nedsågade sälgen, som stod intill den gångväg som går runt Råstasjön, utgjorde en fara för förbipasserande.

Sälgen ska ha lutat över gångvägen, som även trafikeras av cyklister.

När man väl satt motorsågen i trädet och det var fällt, upptäcktes att det satt en europeisk mistel (Viscum album) i trädkronan.

Misteln är fridlyst och artskyddad.

Enligt stadsträdgårdsmästare Nils Forsberg, som nu lämnat in en dispensansökan till länsstyrelsen, kände inte Solna stad till att det fanns en mistel i trädet.

”Förvaltningen bedömer att trädet hade behövts tas bort oavsett detta, men då hade riskområdet spärrats av och ingen åtgärd hade genomförts innan dispens erhållits”, skriver stadsträdgårdsmästaren i sin ansökan till länsstyrelsen.

Såväl Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg som nätverket Rädda Råstasjön vänder sig emot stadsträdgårdsmästarens historiebeskrivning.

År 2014 togs en miljökonsekvensbeskrivning fram för området i samband med att man arbetade med de omfattade byggplaner Solna haft kring sjön. I den framgår det tydligt att det då fanns två fridlysta mistlar i området.

Att det nedsågade trädet innebar en fara för allmänheten vänder man sig också emot:

”Det nedsågade trädet hade troligen kunnat stå kvar i många år, eventuellt efter viss beskärning. Det såg helt friskt ut och stammen saknade vid inspektion murkna eller ruttna delar”, skriver Styrelsen för Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg i ett brev till länsstyrelsens enhet för naturvård.

Utöver det anser Naturskyddsföreningen också att Solna stad bröt mot strandskyddet när man avverkade sälgen.

”Det är mycket viktigt att ansvariga inom förvaltningen förstår att de inte själva får göra ingrepp eller lägga ut uppdrag på entreprenörer utan erforderliga tillstånd”, ryter Naturskyddsföreningen i sin skrivelse.

Solnas stadsmiljöchef Andreas Evestedt har i ett mejl till tidningen Vi i Solna beklagat att man missade att begära dispens innan avverkningen, men vidhåller att man var tvungen att avverka trädet av säkerhetsskäl.

Stadsträdgårdsmästaren letar nu efter sätt att försöka etablera misteln i ett nytt träd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.