Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Solna stad stark kritiskt mot Migrationsverket

Foto: Anders Wiklund/TT

Migrationsverket ska öppna ett asylboende för 852 personer i Solna i höst. Var det ska ligga vill man dock inte berätta.

– Det här är en löjlig katt- och råttalek, säger Pehr Granfalk, (M) kommunstyrelsens ordförande.

På onsdagsmorgonen gick Pehr Granfalk ut och rasade mot Migrationsverket. Han ansåg sig då vara säker på att hotell Radisson Blu i Frösundavik, Nationalstadsparken i september kommer att bli ett asylboende för 852 personer. Hans kritik var inte nådig.

– Migrationsverket har varken förankrat, informerat eller velat diskutera detta med oss. Tvärtom har de konsekvent vägrat svara på våra frågor, sa en mycket upprörd Pehr Granfalk.

Senare under tisdagen gick Frösundavikpark AB, som äger hotellet, ut med en dementi.

– Det är inte aktuellt att göra om hotellet till asylboende. Vi har sagt upp nuvarande hyresgäster för att göra om fastigheten till ett förstklassigt hotellresort, säger ägaren Ulrich John, när DN får dag i honom.

I det pressmeddelande som bolaget också skickade ut skriver man att man ”i övrigt ser positivt på att vara Migrationsverket behjälpligt för att lösa lokalbehov för människor i nöd och på flykt från krig och förföljelse”.

Varför skriver ni det?

–Vi hyr redan ut två fastigheter som fungerar som asylboende i dag, på andra orter. Det fungerar bra, svarar Ulrich John.

Men Pehr Granfalk, och flera andra källor som DN varit i kontakt med, är övertygade om fastighetsbolaget fått kalla fötter. I det förslag på avtal som finns mellan Migrationsverket och Hero Sverige, som ska driva flyktingboendet, finns bland annat en beskrivning som på pricken liknar hotellanläggningen. Man skriver också att man har tillgång till ett tillagningskök som är tillräckligt stort.

– Vår information kommer från säkra källor. Fastighetsägarens dementi gör inte att vi kan avfärda de uppgifter vi fått, säger Pehr Granfalk.

Det var den 1 juni som Migrationsverket i en så kallad underrättelse till Solna berättade om att det ska drivas ett asylboende i Solna. De ville inte diskutera adresser på grund av ”risken för bränder”.

– Om man tror att kommunerna är mordbrännare så säger det en del om deras inställning. Klart de ska berätta för en kommun vad man har för planer. Hur ska vi annars kunna organisera ett vettigt mottagande, undrar Pehr Granfalk.

Enligt honom agerar Migrationsverket helt uppåt väggarna. Han menar också att det här är en viktig principfråga för alla kommuner:

– Att en myndighet helt struntar i att samverka försämrar förankringen för svensk flyktingpolitik och leder till sämre integration. Som Migrationsverket hanterat detta kan vi inte acceptera att boendet öppnar, fortsätter han.

Tord Smidt, som driver hotellet – Radisson Blu – är bedrövad. Enligt honom går verksamheten mycket bra. Nu har han tvingats säga upp 80 personer och ska vara ute ur hotellet den 30 september.

– Jag har krävt att fastighetsägaren ska sätta in vakter, nu när det här kommit ut är jag rädd för gästernas säkerhet. Migrationsverket har ännu inte kommenterat det hela.

DN har sökt Migrationsverket, men ännu inte lyckats få en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.