Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 05:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/solna-tingsratt-agerar-mot-namndeman-efter-uppmarksammad-dom/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Solna tingsrätt agerar mot nämndemän efter uppmärksammad dom

Other: Pontus Lundahl/TT

Lagmannen i Solna tingsrätt kallar till sig nämndemännen efter domen där en man friades för misshandel av skäl som att han var från en ”fin familj”. Lagmannen ska till exempel ta upp frågan om varför nämndemannen inte ansåg att kvinnan skulle ha polisanmält fallet – utan tagit upp det med mannens familj.  

– Det är ju en del formuleringar som är märkliga i mina öron, säger lagmannen Lena Egelin. 

I den uppmärksammade domen, som DN rapporterade om i helgen, frias en man från misshandel av sin partner. 

Många jurister och andra har reagerat på nämndemännens resonemang i domen, där man menar att kvinnan som anmält misshandeln ”kan ha varit ute efter att få en lägenhet” och att hon ”borde ha tagit upp misshandeln med mannens familj” i stället för att polisanmäla det inträffade. 

”Det normala i ’dessa kretsar’ är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att (kvinnan) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare. (Mannens) familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”, skriver tingsrätten i en dom som alltså kraftigt ifrågasatts för att vara fördomsfull.

Juristdomaren och en moderat nämndeman ville fälla mannen, men eftersom de två andra nämndemännen – som är centerpartister – ville fria mannen, blev röstningen oavgjord. Då ska utgången bli den lindrigaste för den tilltalade.

Nu kommer lagmannen i Solna tingsrätt att diskutera nämndemännens arbete med dem.

– Jag kommer att kalla till mig de här två nämndemännen och fråga lite hur tankarna har gått och vad de har för syn på bevisvärdering. Det finns ju en del formuleringar i den här domen som är lite märkliga i mina öron, säger Lena Egelin som är chefslagman i Solna tingsrätt. 

Hon säger att det inte är helt ovanligt att nämndemän frågas ut. 

– Vi har cirka 250 nämndemän och i de allra flesta fallen fungerar det jättebra. Men det händer då och då. Exempelvis kanske en nämndeman skriver något opassande på sociala medier eller någon ny som förekommer i belastningsregistret, säger Lena Egelin. 

Hon tycker att det inträffade är olyckligt. 

– Det är alltid tråkigt när det blir på det här sättet, men samtidigt har vi ett rättsystem med fyra domare och alla har var sin röst. Så man får behandla det här ärendet varsamt. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.