Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sopbranderna-i-botkyrka-utreds-av-polis/

STHLM

Sopbränderna i Botkyrka utreds av polis

I söndags började det brinna i bolaget Think Pinks övergivna sopberg i Kassmyra.
I söndags började det brinna i bolaget Think Pinks övergivna sopberg i Kassmyra. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Bränderna i Think Pinks övergivna sopberg i Kagghamra och Kassmyra ska utredas av polisen.

– Vi ska se om det kan handla om ett brott, säger kammaråklagare Anders Gustafsson till DN.

I söndags eftermiddag började det brinna i företaget Think Pinks övergivna sopberg i Kassmyragropen i Kassmyra i Botkyrka – åtta månader efter att räddningstjänsten efter stora svårigheter släckt den stora branden i företagets sopberg i Kagghamra några kilometer bort.

Företaget är föremål för en stor brottsutredning och ägarna samt deras miljökonsult är misstänkta för grovt miljöbrott på flera platser i Sverige mellan år 2015-2020. Enligt misstanken har företaget dumpat miljöfarligt avfall och i vissa fall grävt ned det på olika platser i Sverige istället för att, som affärsidén lovade, sorterat det och återvunnit det. Kagghamra och Kassmyra är två av de platserna.

Kammaråklagare Anders Gustafsson som leder brottsutredningen mot Think Pink berättar nu att polisen kommer att utreda brandorsakerna till de båda bränderna i Botkyrka, som en del av den större brottsutredningen mot företaget.

– Vi ska titta på det närmre och se om det kan vara ett brott. Kagghamra har funnits med i vår brottsutredning sedan tidigare men branden i Kassmyra är något nytt.

Vad är det då man tittar på när det gäller själva branden?

– Det är framför allt brandorsaken som är intressant för båda platserna, om det går att knyta till någons hantering av avfallet eller om det är en ren olyckshändelse.

Menar du då personerna i företaget Think Pink och vad det är för typ av material i sophögen och om man har packat det så att det antänder?

– Ja precis, det är ett alternativ men som sagt är det inte, som jag har förstått det, helt ovanligt att avfallshögar självantänder men naturligtvis är det något man ska försöka förebygga.

Tittar ni också på ifall någon kan ha anlagt branden?

– Vi kan inte utesluta några alternativ men för vår del så känns väl det inte som särskilt sannolikt. Men så länge vi inte vet brandorsaken så är alla möjligheter öppna.

Den 23 december förra året började det brinna i sopberget i Kagghamra – även då handlade om avfall som Think Pink övergivit. Branden pågick en längre tid och var mycket svårsläckt.
Den 23 december förra året började det brinna i sopberget i Kagghamra – även då handlade om avfall som Think Pink övergivit. Branden pågick en längre tid och var mycket svårsläckt. Foto: Alexander Mahmoud

På torsdagen avslutade brandförsvaret sin insats i Kassmyragropen – trots att högen fortfarande brinner och ger ifrån sig tjock brandrök.

– Branden är under kontroll och ansvaret att bevaka och se till att det inte sprider sig ligger nu på fastighetsägaren, säger Lars-åke Stevelind, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund på fredagseftermiddagen.

Brandförsvaret var på plats med 18 bilar på söndagseftermiddagen och bestämde sig snabbt för att att man inte skulle släcka med vatten utan att branden skulle få ”brinna ut”.

Beslutet togs bland annat för att sopberget ligger i ett vattenskyddat område och att man i så hög mån som möjligt vill undvika att lakvatten från sopberget rinner ut i grundvattnet, säger brandförsvaret.

Åtal mot personerna knutna till det numera konkursade företaget Think Pink förväntas komma vid årsskiftet.

Samtliga inblandade nekar till brott.

– Det faller på sin egen orimlighet att min klient skulle kunna vara ansvarig för en brand på en plats som de lämnade för ett år sedan, säger advokat Thomas Bodström.

Läs mer:

Ingen vill ta ansvar för nya sopbranden i Botkyrka – ”En tickande bomb”

Oro i Botkyrka efter sopskandalen: ”Kommunen vill inte erkänna att det ligger en stor giftbomb där”

Sopbranden har spridit tjock rök i flera veckor: ”De skiter helt i oss människor”

Ämnen i artikeln

Miljö
Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt