Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sophämtarnas strejk är olovlig

Sophämtarnas strejk är olovlig och de måste återgå till arbetet. Det slog Arbetsdomstolen fast efter en förhandling på fredagsmorgonen. 

– Jag kommer inte tillbaka till arbetet, säger en av sophämtarna efter domen.

29 av de sophämtare som har deltagit i sopkonflikten vid Reno Norden måste återgå till arbetet. Det slog Arbetsdomstolen fast efter en överläggning på fredagsmorgonen. 

Direkt efter beslutet meddelades kom protester från de närvarande sophämtarna. 

– Arbetsdomstolen har fattat sitt beslut, sa domaren för att markera att det inte fanns några möjligheter att protestera eller lägga till något till beslutet. 

Sex personer som tidigare har deltagit i konflikten undantogs från beslutet. 

– De personerna kan inte anses delta i stridsåtgärden i dag, sa domaren vid tillfället. 

Ett 40-tal sophämtare som har arbetat för Reno Norden befann sig på plats när Arbetsdomstolen på fredagsförmiddagen skulle avgöra tre avgörande frågor i den pågående sopkonflikten i Stockholm: Pågår det en stridsåtgärd, är den olovlig, och vilka deltar i den?

– Konflikten är olovlig och de ska återgå i arbete, sa Reno Nordens juridiska ombud Jan Bergman och hänvisade till företagets inställning i frågan.

Jag kommer inte tillbaka till arbetet.

Stämningen var delvis upprörd bland sophämtarna och med jämna mellanrum avbröts ordningen genom att olika personer ville ställa frågor och lägga till information som de tyckte inte togs upp av rätten. 

När beskedet kom från Arbetsdomstolen efter överläggningarna var klara var de strejkande sophämtarna märkbart påverkade. 

– Jag kommer inte tillbaka till arbetet, sa en av dem direkt efter domstolens beslut. 

Flera personer menade att beslutet dock var väntat, och det var på lunchtid på fredagen oklart hur situationen utvecklar sig. 

– Jag vet inte vad jag ska göra nu, säger en av arbetarna till DN uppgivet. 

Läs mer: Skyddsombud: Chef på sopföretaget tog halsgrepp på mig

Erik Riste, kommunikationschef på Reno Norden säger till DN att om någon som strejkat nu väljer att komma tillbaka till arbetet riskerar de inte att sägas upp.

– Vi förväntar oss att de respekterar Arbetsdomstolens dom.

Kan det bli tal om några uppsägningar?

– Om någon mot förmodan inte respekterar domen så kommer vi att starta en process som kan få det utfallet, säger Riste.

"Vi hoppas nu att sophämtarna ska återgå till arbetet, att den vilda olagliga strejken får ett slut och att sophämtningen i Stockholm ska kunna fungera igen", säger transportföretagens vd Mattias Dahl i ett pressmeddelande.

Läs mer: Dan Lucas: Det gäller vid en strejk – DN reder ut begreppen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.