Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sopkaos i staden med ny entreprenör

Sophämtningen har efter nyår havererat i många stadsdelar efter att Stockholms stad bytt entreprenör. I flera stadsdelar ligger sopor i drivor och människor tvingas ha soppåsar på balkongerna.

Sopor ligger i drivor runt uppsamlingsplatser, eldas upp och riskerar att dra till sig råttor runt om i staden. I Örnsberg har ingen hämtat soporna sedan nyår. Christer Lindqvist, styrelseledamot i bostadsrättsföreningen Kejsarörnen beskriver en kaotisk situation.

– Vi hade den senaste hämtningen på nyårsafton. Det är stora lägenheter här med många barnfamiljer och dessutom en förskola, så det blir mycket blöjor. Nu finns det inga utrymmen över och vi har uppmanat människor att ställa sopor på balkongen, men då måste de skyddas mot fåglar, säger Christer Lindqvist.

I Vårberg fick stadens parkarbetare släcka en brand vid en sopstation, efter att kringslängda sopor tänts på. Från Lammholmsbacken i Skärholmen skickar Anders Mathiesen bilder på berg av sopor som ligger runt sopbehållarna.

– Det är skator som kalasar, och det är ett smörgåsbord för råttor. Jag har vänt mig till miljöförvaltningen, men de är inte nämnvärt intresserade, säger Anders Mathiesen.

Stockholm Vatten har sedan den 1 januari fått in 363 klagomål på soptömningen. ”Överfullt”, ”Bråttom”, ”Måste tömmas i dag”, står det i de ärenden som registrerats från olika delar av staden. Problemet gäller sopkärl med så kallad bottentömning som finns på 2.900 ställen runt om i staden. Från den 1 januari har Ragn-Sells tagit över tömningen.

– Vi är medvetna om problemen och vi jobbar med alla extraresurser. Vid tidigare upphandlingar har Sita vunnit uppdragen för det är bara de som lagt anbud. Ragn-Sells har ju erfarenhet av att tömma de här behållarna i andra kommuner i Sverige, men i det här fallet behövs fem nya bilar och tio nya personer. Det handlar om att komma i gång och hitta i områdena, säger Katarina Johansson, ansvarig för insamling av hushållsavfallet på Stockholm Vatten.

Läs mer: Ragn-Sells bjöd 35 procent lägre

För att kunna tömma sopkärlen har Ragn-Sells fått problem med bilarna som används för att lyfta upp sopkärlen. De har haft fabrikationsfel och har inte kunnat lyfta upp behållarna. Samtidigt har datakommunikationen havererat så att kommunen inte kunnat veta var soporna är hämtade.

– Det blir en snöbollseffekt, och det tar ett tag att komma ifatt. Den här veckan kommer att fortsätta att vara strulig, och under nästa vecka hoppas jag att vi ska komma i kapp.

– Men nu jobbar vi med extrabilar och kör ut kärl dit där man har haft mycket problem. Kunderna ska inte behöva städa runt behållarna, det gör vi, säger hon.

Ragn-Sells vann kontraktet, värt 24 miljoner kronor, genom att lägga det lägsta priset i konkurrens med Big Bag och Sita som tidigare haft uppdraget.

– Det stämmer. Men det är jättesvårt att säga om de lagt sig för lågt. De har lovat att uppfylla alla de krav som vi ställt, och vi har inte sett några konstigheter, säger Peter Gran, upphandlare på Stockholm Vatten.

Ragn-Sells anser inte att problemet hänger ihop med prislappen.

– Priset gör att det blir ännu värre för oss, för det blir inte billigt att rätta till. Det här handlar inte om priset, utan om ren och skär olycka, säger Jonas Roupé, marknadsdirektör på Ragn-Sells.

– Det är många olyckliga omständigheter, med nya fordon, dataproblem och nya miljöer.

Var ni inte riktigt redo för uppdraget?

– Jo, men även vi kan ha otur med att systemen inte fungerar, säger han.

Fakta. Sophämtning

Sophämtning i Stockholms stad med bottentömning finns på 2 900 platser. Sedan 1 januari då Ragn-Sells tog över tömningen efter en ny upphandling, har staden fått in 363 klagomål om att soptunnorna är överfulla och inte tömts.

Dataproblem gör att Stockholm Vatten inte vet var soporna har hämtats. Kunder som drabbats uppmanas att höra av sig.

Ragn-Sells vann kontraktet i konkurrens med Sita och Big Bag genom att lägga det lägsta budet. Kontraktet är värt 24 miljoner kronor och går ut den 31 mars 2017.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.