Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sopkaoset fortsätter i Stockholm

Så här såg det ut i Axelsberg i somras. Med det nya sophämtningsavtalet har sopbergen vuxit igen på flera platser.
Så här såg det ut i Axelsberg i somras. Med det nya sophämtningsavtalet har sopbergen vuxit igen på flera platser. Other: Dan Josefsson

På tolv dagar har över 10.000 anmälningar om utebliven sophämtning kommit in till kommunala Stockholm vatten och avfall AB.

– Vi har problem, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm Vatten och avfall.

Det har nu gått tolv dagar sedan de nya sophämtningsavtalen i Stockholm började gälla – och det har varit tolv dagar av problem.

I Älvsjö har sopor som stått vid vägkanten fått stå kvar och på Södermalm har det gått närmare tre veckor innan vissa soprum blivit tömda.

En läsare som hör av sig till DN berättar att det tog närmare 20 dagar innan hans soprum tömdes.

Total har 10.686 anmälningar om utebliven sophämtning kommit in till Stockholm vatten och avfall.

Tolv dagar efter avtalet är problemen störst på Södermalm, delar av Östermalm, norra Vasastan och i området mellan Liljeholmen och Skärholmen. Kommunen har nu satt in extra sopbilar som kör i de berörda områdena. Dessutom har man satt ut 50 containers i berörda områden.

När tror du att allt är som vanligt?

– Det är svårt. Det kommer att ta tid. Vi jobbar ju väldigt intensivt nu, och vi har bemannat upp. Vi dammsuger marknaden på kompetens och folk som kan hjälpa till, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm Vatten och avfall.

Pratar vi veckor eller månader?

– Veckor, inte flera månader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.