Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sopkonflikten växer – liksom sopbergen

Sopkonflikten växer – precis som sopbergen runt om i Stockholm. Sopåkare från de båda stora renhållningsföretagen Reno Norden och Liselotte Lööf gör nu gemensam sak. I dag, fredag, samlas de för en ny protestaktion utanför Arbetsdomstolen.

På torsdagen höjdes konfliktnivån i sopkonflikten. Sopåkare från Liselotte Lööf AB deklarerade redan på onsdagen att de sympatistrejkar med sina kolleger vid Reno Norden. På torsdagsmorgonen möttes de i en gemensam manifestation på en McDonald’s-restaurang i Älvsjö. Totalt var ett 70-tal sopåkare på plats – en majoritet av de som kör hushållssopor i Stockholm.

Sopåkarna var starkt beslutsamma att inte ge sig i konflikten, men samtidigt oroade inför möjligheterna att jobba kvar i yrket. Sopåkarna som med något enstaka undantag är män i åldrarna 30 till 60 år – vill inte att deras namn nämns i medier på grund av risken för repressalier.

– De här killarna som kör nu kommer ingen vart, säger en av åkarna och syftar på personal som sopföretagen har tagit in från bemanningsföretag och från andra delar av landet under konflikten.

Missnöjet gäller både lön och arbetsvillkor. Sopåkarna hävdar själva att företagsledningen vill ändra villkoren för anställningen så att lönen inte längre ska baseras på ett poängsystem utan till större del hur många timmar man arbetar.

Resultatet blir enligt sopåkarna att deras arbetsdagar riskerar att bli mycket långa – uppåt tolv timmar. Samtidigt menar de att de inte kommer att få betalt för de hårdare arbetsvillkoren.

Flera av sopåkarna berättar om sin oro för nya upphandlingar, då företagen tävlar om de åtråvärda kontrakten, som riskerar att slå hårt mot arbetarna i form av sämre villkor.

– Det är alltid vi som torskar, säger en man anställd av Liselotte Lööf, och syftar på tuffare och tuffare villkor efter varje upphandling.

– Blir man av med jobbet så får man en ny provanställning. Trots att man får samma soptur som man kört tidigare, och trots att man har 20 års erfarenhet, säger en sopåkare i Malmötrakten.

De betonar också hur deras kompetens efter flera år inom yrket nedvärderas och att yrket är mycket hårt mot kroppen vilket leder till att få kan arbeta ända upp i pensionsåldern, menar de.

– Det är jättetungt. Folk är paja i kropparna, säger en annan av sopåkarna och lägger till att om inte jobbet skulle vara förhållandevis välbetalt så skulle ingen stå ut med arbetsmiljön som soparbetare.

Enligt Reno Nordens vd har soparbetarna alltför generösa arbetsvillkor med korta dagar och alltför höga löner.

– De kan inte fortsätta att jobba så lite och tjäna sådana brutala pengar, sa Reno Nordens vd Peter Ekholm till DN tidigare i veckan.

Fackföreningen Transportarbetareförbundets inställning har hela tiden varit att strejken är regelvidrig.

– Vi uppmanar våra medlemmar att omedelbart återgå i arbete, säger Joakim Guttman, central ombudsman vid fackföreningen.

Konsekvenserna av konflikten syns tydligt runt om i soprum i Stockholm. Över 40.000 hämtningar har inte utförts sedan strejken inleddes och Stockholm Vatten har fått in tusentals anmälningar från arga kunder.

Läs mer: Sopberget kan göra dig sjuk

Under torsdagen hade det dock inte rapporterats om några allvarliga sanitära olägenheter till följd av inställda sophämtningar. Däremot varnar många för att situationen om den blir långvarig kan bli problematisk, framför allt för restauranger med stort behov av avfallshämtning.

Läs mer: Krögaren: ”Vi klarar inte en vecka till så här”

Under fredagsmorgonen ska sopåkarna samlas för en ny manifestation utanför Arbetsdomstolen i Gamla stan. Där riskerar sopåkarna skadestånd till följd av konflikten med arbetsgivaren.

Fakta. Detta har hänt:

Onsdag den 5 juli Ett 50-tal sopåkare vid Reno Norden går ut i strejk. Runt 10.000 hämtningar påverkas.

Torsdag den 6 juli Medier rapporterar att företaget sparkar de strejkande. Vd Peter Ekholm dementerar. Ytterligare 7 .500 hämtningar ställs in.

Måndag den 10 juli Stockholm vatten och avlopp har fått in drygt 1 600 reklamationer.

Tisdag den 11 juli Totalt 39.000 sophämtningar har ställts in.

Onsdag den 12 juli De strejkande vid Reno Norden säger upp sig. Arbetare vid Liselotte Lööf AB går ut i sympatistrejk.

Torsdag den 13 juli Ett 70-tal sopåkare från Reno Norden och Liselotte Lööf AB samlas för strejkmöte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.