Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sorg i Tensta över knivmördad koranlärare

Rosor pryder mordplatsen i Tensta centrum.
Rosor pryder mordplatsen i Tensta centrum. Foto: Ulrika By

I går knivmördades en 40-årig, bland muslimer välkänd och respekterad, profil i Tensta centrum. Han var bland koranlärare i moskén. I dag pryder ett arrangemang av röda rosor platsen där mordet skedde.

- Det är fruktansvärt tragiskt, säger Abdi-Nur Isse, chef för stadsdelens individ- och familjeomsorg.

Många blev vittnen till överfallet på den 40-årige koranläraren, en flerbarnspappa som är välkänd och omtyckt bland många av muslimerna i Tensta. Precis ovanför den plats där han mötte den man som nu eftersöks av polis sitter den övervakningskamera som polisen hoppas ska hjälpa dem att lösa det allvarliga brottet.

Mannen förblödde av sina skador, precis innanför en av entréerna till Tensta galleria, bara meter från ingången till Medborgarkontoret. Där drog kris- och stödverksamheten igång redan under gårdagen.

Läs mer: Kameror driver langarna till nya platser

- Vi gör allt för att finnas tillgängliga för dem som behöver stöd, så väl familj och anhöriga som vanliga medborgare som nu upplever rädsla, säger Abdi-Nur Isse, avdelningschef för socialtjänstens individ- och familjeomsorg i Tensta.

På medborgarkontoret tar personer i stadsdelens POSOM-grupp (kris- och stödgrupp) emot, här finns samtalsstöd att få. I Blå huset, strax bakom medborgarkontoret har en lokal öppnats dit familj, anhöriga och vänner har strömmat sedan det blev känt vem som föll offer för knivdådet.

En övervakningskamera finns placerad precis ovanför mordplatsen.
En övervakningskamera finns placerad precis ovanför mordplatsen. Foto: Ulrika By

- Det är förståeligt att det som hänt leder till ökad oro och rädsla bland medborgarna och vi gör vad vi kan för att visa att vi finns till för dem, säger Abdi-Nur Isse, som själv tillbringade flera timmar i den lokal vid Blå huset där man igår samlades för att sörja.

Även fritidsgården och Kulturskolan kallade in extra personal för att möta oron.

- Våldet och knarket håller på att ta död på Tensta. Det är ingen slump att två verksamheter, Folktandvården och landstingets beroendemottagning, stänger. De har svårt att få tag i personal som vill arbeta här. Vart är det på väg, säger Stephan Gullberg, miljöpartist i nämnden och ordförande i sociala delegationen i Spånga-Tensta.

Maria Lagnefors, pensionerad pastor i Tensta kyrka, delar bilden av att känslan av hot och påträngande våld blivit allt mer påtaglig.

– Vi är ganska luttrade vid det här laget, men det vi upplevt de senaste veckorna är en ny nivå. Det har en stark påverkan på alla här och det skapar både oro och ångest, säger hon.

Rädslan för att dådet mot 40-åringen skulle ha religiösa förtecken är stor. DN:s poliskällor säger dock att man inte på något sätt ser något vare sig religiöst eller politiskt motiv till dådet i nuläget.

Enligt Maria Lagnefors är det nu dags att ta till skarpare verktyg för att få bort vapnen, men också narkotikan, från gatan.

– Jag tror på en amnesti, att polisen helt enkelt satsar hårt på att samla in så många vapen som möjligt. Det vi lever i och med nu är förskräckande, allt fler undrar om de ens ska våga gå ut, säger hon.

Samtidigt vill hon understryka att det finns en enorm vilja bland vanliga medborgare att ta tillbaka det offentliga rummet från de kriminella.

– Vid sidan om förstämningen finns det positiva krafter som vi måste ta tillvara på för att mota känslan av maktlöshet som människor upplever, säger Maria Lagnefors.

Våldet och knarket håller på att ta död på Tensta.

Knivmordet inträffade strax innan klockan 9 på torsdagsmorgonen. Det var mycket folk i rörelse och det finns en hel del vittnen, bekräftar Lars Byström, polisens presstalesperson.

- Vi tömmer givetvis alla relevanta kameror på bilder också, det finns ju flera kameror i området och i tunnelbanan, säger Lars Byström.

I Tensta höjs kritiska röster om varför tunnelbanan inte stängdes av direkt efter dådet. Den nu eftersökte mannen säga ha sprungit i riktning mot Hjulsta, men kan lika gärna ha försvunnit ner i tunnelbanan.

Läs mer: Folktandvården stänger kliniker i Tensta och Hallonbergen

Mordet utreds av Grova brott Nord och utredningen sägs vara inne i ett mycket känsligt läge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.