Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sorg-nar-aldrekollot-pa-stenfasta-tvingas-stanga/

02:06. Sorg när äldrekollot på Stenfasta tvingas stänga
STHLM

Sorg när äldrekollot på Stenfasta tvingas stänga

Bullerby-känslan är påtaglig när de äldre badar, sjunger, bråkar, skrattar, äter och leker tillsammans. Men det är sista sommaren med gänget vid Mälarens strand när verksamheten vid Stenfasta gästhem måste läggas ner. Nu sörjer besökarna.

– Jag skulle gärna betala mer för att få komma hit, säger Gudrun Wennström.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 10 Trubaduren Stefan Lindeborgs fräckisar går hem hos damerna i sjöboden. Birgitta Nilsson och Siv Eriksson skrattar så att de kiknar, trots att Siv har hört honom två gånger förut.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 10 ”Hör du lite dåligt Pär?” ”Ja, men jag rimmar desto bättre.” Pär Gordon är snabbt i tanke och replik men behöver en smula hörselhjälp under trubaduren Stefan Lindbergs framträdande.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 10 Sommarens skira grönska skuggar sjöboden vid Mälarens strand. Genom den öppna dörren hörs ömsom sång och skratt. Trubaduren Stefan Lindeborg varvar anekdoter och fräckisar med skönsång och är mycket uppskattad av Siv Eriksson och de andra sommargästerna.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 10 Gerd Görsün njuter i fulla drag varje dag på kollot med gamla och nyfunna vänner. Nu är det dags för mat. ”Personalen är underbar och maten god. Man behöver inte göra någonting. Det är så skönt.”
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 10 Stenfastas ljugarbänk är denna kväll upptagen av de nyfunna vännerna Gudrun Wennström, Marianne Markström, Sofia Jörnén och Gerd Görsün. Sommarsolen värmer och Mälaren glittrar intensivt av den nedåtgående solen.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 10 ”Välkommen till fladdermushuset.” Ann-Sofie Andersson och hennes grannar har just löst de konstiga ljuden som kom från taknocken. De har blivit med fladdermöss – en välsignelse mot myggen.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 10 P-platsen utanför Stenfasta sommarkollo för seniorer indikerar att genomsnittsåldern är relativt hög.
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 10 Stadsmissionens sommarkollo för seniorer, skylt i tv-rummet.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 10 Gudrun Wennström är snart klar med ännu ett par grytlappar. Hon skänker dem till Röda Korset i Järfälla som säljer dem vidare för en hundring. När hennes make Gunnar förr om åren var ute och reste, särskilt till Reykjavik, fick han ta med sig dubbla väskor. Den ena inuti den andra på utresan. På hemvägen var den full av billigt och bra isländskt garn. Gunnar avled för två år sedan och Gudrun tycker mycket om att komma ut till kollot och träffa andra seniorer.
Foto: Paul Hansen
Bild 10 av 10 Pär Gordon Lager blev med dragspel för många år sedan när han bytte till sig ett i Ugglebo. Även om instrumentet är i stort behov av service lyckas han fylla nejden med vackra melodier. Favoritlåten heter La Paloma blanka.
Foto: Paul Hansen