Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 16:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sos-fick-begara-hjalp-med-akutsjukvard-under-mandagen/

STHLM

Sös fick begära hjälp med akutsjukvård under måndagen

Foto: Magnus Hallgren

Södersjukhusets akutmottagning fick under fyra timmar på måndagen hjälp av Karolinska i Huddinge för att klara av belastningen.

– Det har varit ett väldigt högt tryck, säger Hanna Ahonen vid Södersjukhusets presstjänst.

Trycket på Stockholmssjukvården har varit högt under helgen och på måndagen tvingades Södersjukhuset be Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge om hjälp för att klara akutsjukvården.

– Trycket på akuten blev väldigt högt men vi har tagit emot alla som har kommit hit av egen kraft och de ambulanser som haft med sig patienter som bedömts som prio 1-sjuka, säger Hanna Ahonen vid Södersjukhusets presstjänst.

– Patienter som bedömts som prio 2- och prio 3-sjuka, alltså inte lika akut, och som varit på väg till oss i ambulans har i stället körts till Huddinge.

Det akuta läget varade mellan klockan 13 och 17 på måndagen. Efter det tog Södersjukhuset emot alla patienter som vanligt.

Enligt sjukhuset beror det som hänt på att det har varit ett högt tryck sedan dagarna efter nyår i kombination att personal också varit helgledig.

Gunnar Öhlén, med många års erfarenhet av sjukvården inom region Stockholm som bland annat medicinsk sakkunnig Karolinska, är inte förvånad över att ett sjukhus kan drabbas på det sätt som nu har skett:

– Ser man på erfarenheterna av de senaste årtiondena brukar problemen i regionen öka ju längre vi kommer in i en storhelgsperiod. De brukar också kulminera kring Trettonhelgen, det är inte förvånande att det gör så nu. 

Gunnar Öhlén konstaterar också att det blir värre när det är färre svarta arbetsdagar under perioden eftersom det ökar belastningen också på kommunala tjänster.