Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SÖS hotas av föreläggande efter inspektion

Personalbristen på SÖS-akuten är så ansträngd att det innebär hälsorisker för de som arbetar där.
Personalbristen på SÖS-akuten är så ansträngd att det innebär hälsorisker för de som arbetar där. Foto: Scanpix

Arbetsmiljöverket hotar med föreläggande om vite mot Södersjukhuset, på grund av allvarliga brister i arbetsmiljön på SÖS-akuten. Orsaken är extrem personalbrist.

Personalbristen på SÖS-akuten är så ansträngd att det innebär hälsorisker för de som arbetar där, konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion. Myndigheten inspekterade SÖS-akuten i början av mars, efter att skyddsombuden slagit larm. Enligt myndigheten är arbetssituationen mycket ansträngd, och det saknas både undersköterskor och sjuksköterskor varje dag. Skyddsombuden vittnar om att varje dag saknas 30 procents sjuksköterskeresurser.

– Vi har en arbetssituation som är helt ohållbar med en helt slutkörd personalgrupp och därför har vi vänt oss till Arbetsmiljöverket. Vi är norra Europas största akutmottagning, och vi kan inte garantera patientsäkerheten eftersom vi inte kan garanterar personalens säkerhet. Ytterst är det ett politiskt ansvar, eftersom vi måste få de resurser som krävs, säger Anna Leijon, sjuksköterska på SÖS-akuten och skyddsombud.

Arbetsmiljöverket konstaterar att både skyddsombuden och arbetsgivaren är överens om att den ansträngda situationen innebär hälsorisker för de anställda, och att det görs olika försök att lösa situationen. Myndigheten vill att SÖS gör en fördjupad undersökning av arbetsmiljön och har bett sjukhuset att yttra sig senast den 8 april. Om ingenting görs riskerar sjukhuset ett föreläggande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.