Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

SÖS och Karolinska Huddinge drar tyngst lass då BB Sophia stänger

Foto: Paul Hansen

Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge får dra det tunga lasset när landstinget försöker lösa pusslet med 3.000 förlossningar när BB Sophia försvinner. BB Sophia kommer att avvecklas redan den 16 maj.

Totalt handlar det om 3.000 förlossningsplatser som ska fördelas på länets övriga akutsjukhus under 2016, för att täcka upp för BB Sophia, som stänger sin verksamhet redan 16 maj. Fördelningen står klar efter ett några veckors intensivt arbete inom landstinget.

Södersjukhuset ska klara 900 extra förlossningar under 2016, Karolinska Huddinge 800, Danderyds sjukhus och BB Stockholm 650, Södertälje sjukhus 425 och Karolinska Solna 150 extra förlossningar. Sammanlagt ger det 2.925 förlossningar. Det skriver landstinget i ett pressmeddelande.

– Vi har jobbat väldigt intensivt inom landstingets enheter för att kunna möta detta under 2016 så att vi ska kunna skapa den trygghet som behövs för de som föder och för att ha bra förlossningar, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting.

I Södertälje sjukhus uppdrag ingår också att utveckla en integrerad öppenvård, förlossning och eftervård med samma inriktning som Södra BB. Södertälje sjukhus är den enda klinik som inte bedriver förlossningsvård genom vårdvalsavtal med landstinget.

– Fördelningen av platser utgår från vart våra föräldrar söker, men vi måste också garantera en god förlossningsvård totalt sett.

• Läs mer: Offentlig vård drogs ned när BB Sophia öppnade

Landstinget räknar med att något färre mammor kommer att kunna föda på den klinik de valt i första hand.

Avtalet med BB Sophia avslutas den 16 maj, men barn och mammor kommer att vårdas färdigt till 31 maj. Genom en avveckling före sommaren hoppas landstinget på att undvika en del problem under sommarperioden.

• Läs mer: Inhyra läkare bakom BB Sophias skenande ekonomi

Den stora utmaningen blir att rekrytera personal, bland annat barnmorskor och barnsjuksköterskor.

– Det kommer vi att fokusera på tillsammans med Praktikertjänst. Vi tycker förstås att det här är tråkigt, men vi hoppas att många med sin goda kompetens ska vilja jobba på våra förlossningskliniker i landstinget.

Foto: TTFoto: TT

De flesta kliniker har redan lokaler som kan ställas om till förlossningsvård efter att de dragit ner i samband med att BB Sophia öppnade. På Södersjukhuset kommer fyra förlossningsrum skapas genom en ombyggnad.

I Stockholms län föds cirka 30.000 barn om året. Under 2015 föddes 29.330 förlossningar i Stockholms län, vilket var något mindre än väntat. Under 2016 väntas en ökning med cirka tre procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.