Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sos-upprattar-permanent-covidavdelning-vi-kommer-att-fa-leva-med-det-under-lang-tid-framover/

STHLM

Sös upprättar permanent covidavdelning: ”Vi kommer att få leva med det under lång tid framöver”

”Vår uppfattning är att vi kommer få leva med att vårda patienter med covid-19 under en lång tid framöver, då är det bra med en långsiktig lösning”, säger Annelie Liljegren, verksamhetsområdeschef för internmedicin på Sös.
”Vår uppfattning är att vi kommer få leva med att vårda patienter med covid-19 under en lång tid framöver, då är det bra med en långsiktig lösning”, säger Annelie Liljegren, verksamhetsområdeschef för internmedicin på Sös. Foto: Alexander Mahmoud

Södersjukhuset i Stockholm frigör vårdplatser och återupprättar en avdelning enbart för covidvård. Avdelningen kommer att bli kvar permanent, enligt Annelie Liljegren, verksamhetsområdeschef för internmedicin på Sös.

– Nu bygger vi in covidvården på Södersjukhuset, säger hon.

Antalet patienter som vårdas på sjukhus med covid-19 i Stockholm har ökat stadigt under de senaste veckorna, enligt de senaste siffrorna vårdas nu 98 personer på sjukhus med covid-19 i regionen, varav 16 får intensivvård.

Den senaste tidens illavarslande ökning har fått Södersjukhuset att agera, här förbereds nu för att frigöra nya vårdplatser från internmedicin och infektionsenheten. Det blir dock ingen tillfällig lösning som under de tidigare smittotopparna.

– Vi etablerar en helt ny avdelning som bara på en timme ska kunna ställa om och bli en covidavdelning. Vår uppfattning är att vi kommer få leva med att vårda patienter med covid-19 under en lång tid framöver, då är det bra med en långsiktig lösning, säger Annelie Liljegren, verksamhetsområdeschef för internmedicin på Sös.

Enligt Liljegren rustar man inte för att ta emot lika många patienter som när läget var som mest kritiskt och då man vårdade omkring 130-140 patienter med covid-19.

– Vi hoppas och tror att vi inte ska komma upp i nivåerna som vi hade när det var som värst. Målsättningen är att vi ska klara oss med ett 60-tal covidplatser, det är så långt vi sträcker oss i nuläget, säger hon.

Från sjukhusets sida har man räknat med att antalet patienter med covid-19 ska öka igen, det har även funnits en mental beredskap bland personalen enligt Liljegren.

– Vi har en bra beredskap och även erfarenhet från de tidigare vågorna. Att vi nu får en bestämd verksamhet med covidvård som uppdrag tror jag kommer bidra till ett lugn, nu gör vi en permanent lösning.

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm uppger att läget är ansträngt runt om på regionens sjukhus.

– Vi följer läget noga och har täta möten med sjukhusen, vi måste hela tiden anpassa oss för att ha god beredskap till att vårda covid-19-patienter.

Danderyds sjukhus utreder just nu om en avdelning för enbart covidpatienter ska upprättas.
Danderyds sjukhus utreder just nu om en avdelning för enbart covidpatienter ska upprättas. Foto: Magnus Hallgren

Han tror, precis som Liljegren, att sjukhusen kommer få räkna med att vårda patienter för covid-19 under en lång tid framöver.

– Vi får räkna med att bygga in covid-19 som en del av vården precis som vi gör med andra diagnoser. Den planeringen behöver vi ha, säger han.

Även på Danderyds sjukhus pågår planeringen för att rusta upp covidvården. Under veckan har man genomfört en omstrukturering för att kunna ta emot flera patienter som man behöver hålla isolerade.

– Sjukhusledningen tittar på alternativen, om man ska avsätta en avdelning för covidpatienter eller sprida ut dem i enskilda rum, säger Ulrika Marking, infektionsläkare på Danderyds sjukhus.

Belastningen som vården av covid-19-patienter medför är avgörande också för hur resurserna på sjukhuset fördelas.

– Det görs övervägningar om när man behöver pausa arbetet med att beta av vårdskulden, för att istället lägga mer fokus på covidvård. Och, när är det läge att försöka få in extra personal? säger Ulrika Marking.

På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har man i nuläget inte behövt göra några omvärderingar för fler covidpatienter.

”Vi arbetar efter vår omfallsplan och följer utvecklingen. Just nu har planen för att öka vårdplatser inte initierats. Vi ser att covid ökar, hittills har vår omfallsplan räckt till”, skriver Caroline Kevin, verksamhetschef för akut och reparativ medicin på Karolinska i Huddinge i ett mejlsvar till DN.

Läs mer:

Glappet i Stockholms vaccinationstäckning fortsätter att öka

Karolinska saknar ersättning för covidvård

Rehabiliteringskliniken som tagit emot flest inneliggande postcovid-patienter i regionen

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt