Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sparfel-mellan-uppsala-och-stockholm-forseningar-i-tagtrafiken/

STHLM

Spårfel mellan Uppsala och Stockholm – tågförseningar hela dagen

Ett växelfel mellan Uppsala och Stockholm gör att tåg dras med förseningar hela tisdagen.

– Det blir fortsatta förseningar, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Ett omfattande elfel vid Flemingsberg påverkar även tågtrafiken söder om Stockholm.

Rätta artikel

Tågproblemen började vid klockan 07 på tisdagen. 

Ett växelfel vid Myrbacken söder om Knivsta gör att pendeltåg och fjärrtåg mellan Uppsala och Stockholm dras med förseningar. Vissa avgångar är helt inställda, andra avgångar påverkas inte. På en viss sträcka tvingas tågen vänta in varandra och köra på enkelspår i stället för dubbelspår.

– Man arbetar med en växel vid Myrbacken, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverkets prognos beräknas felet vara lagat klockan 05 på onsdag morgon

 – Det är en prognos som man har satt tills vidare men prognosen kan komma att ändras. Man har beställt reservdelar och ska reparera felet, säger Pär Aronsson.

Hur långa förseningar det blir på tisdagen är oklart.

– Det bero på antalet tåg som kör på sträckan och det är ju lite olika beroende på när på dygnet det är. Hur stora förseningar det blir kan jag inte svara på men det har på tisdagsmorgonen varit mellan 15 och 20 minuter, säger Pär Aronsson.

Förseningarna drabbar flera tusen personer. Runt 15.800 personer pendlade dagligen från Uppsala till Stockholms län 2014 och fler än 6.000 stockholmare arbetspendlade till Uppsala. Det visade en rapport från Mälardalsrådet.

Det var under tisdagsmorgonen även förseningar i tågtrafiken mellan Arboga, Eskilstuna, Strängnäs och Stockholm. Orsaken var ett signalfel mellan Strängnäs och Läggesta.

Vid 10.30-tiden stoppades tågtrafiken vid Flemingsberg söder om Stockholm på grund av ett elfel efter en nedriven kontaktledning. Elfelet påverkade tågtrafiken söder om Stockholm, bland annat mot Göteborg och Malmö. 

Pendeltågen vände i Tumba respektive Älvsjö och ersättningsbussar gick mellan Flemingsberg och Tumba. Först på onsdagskvällen beräknades trafiken gå normalt igen.