Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Spårväg City 60 miljoner dyrare än beräknat”

Socialdemokraterna är fortsatt kritiska till den beslutade spårvägen i centrala Stockholm. Enligt ett pressmeddelande måste SL nu tillföra ytterligare 60 miljoner till projektet.

Spårväg City byggs i flera etapper. Den första etappen innebär att spårvägen från Waldemarsudde via Hamngatan förlängs, förbi Berzelii park fram till Sergels torg. Trafiken beräknas enligt SL:s hemsida vara igång i augusti 2010 till en kostnad av 230 miljoner kronor. Etapp 2 ska vara klar 2011 och sträcka sig från nordvästra Kungsholmen till Centralen.

Den tredje etappen kommer att sträcka sig från Ropsten till Strandvägen och ska stå klar 2012 medan etapp 4 enligt planerna kommer att gå från Hamngatan vid Sergels torg till Centralen och har en planerad invigning 2013.

Socialdemokraterna var redan tidigare kritiska till bygget och kallar det för ett slöseri med skattepengar. I ett pressmeddelande på onsdagen skriver partiets gruppledare i Stockholms läns landsting, Ilija Batljan, att "i princip allt har blivit dyrare än man trott".

"Landstinget har gått i borgen för tre miljarder för hela projektet men i dagsläget vet ingen hur stor slutnotan kommer att bli", skriver Batljan.

Att SL nu måste tillföra 60 miljoner kronor är enligt Batljan sekretssbelagt men uppgifterna ska ha lämnats av SL.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.