Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Specialistvård flyttar från Karolinska

När vård flyttar ut från Karolinska blir reumatologi den första akademiska specialistvården som ges utanför länets akutsjukhus. Syftet är bland annat att tidigare kunna ställa diagnos för patienter med ledbesvär.

Under våren öppnar en ny akademisk vårdenhet för patienter på Sabbatsbergs sjukhus, specialiserad på reumatologisk vård. Målgruppen är patienter med reumatologiska sjukdomar, som ledgångsreumatism. Den nya enheten kommer att tillhöra primärvården, dit patienter oftast söker sig i första hand med sina besvär.

– Det här ska utmynna i ett bättre resultat genom att vi får mer kontakt med patienterna i ett tidigt skede. Vi kommer att tidigare kunna ställa diagnos, och göra snabbare bedömningar av ledgångsreumatism eller andra orsaker till ledvärk, säger Sofia Ernestam, överläkare och chef för den nya enheten, som också har till uppgift att utveckla vården i dialog med primärvården och patientföreningar. Ett inslag är att utveckla nya webbtjänster som kan ge kunskap och stöd, och att även involvera patienter i sin egen provtagning.

– En målsättning är att ha hög tillgänglighet vid akuta besvär, och om patienterna kan beställa prover själva så är de mer förberedda inför besöken.

I landstingets så kallade framtidsplan är inriktningen att mer specialistvård och forskning ska bedrivas utanför akutsjukhusen. Enheten på Sabbatsberg blir en pilotverksamhet och ska drivas i samarbete mellan landstinget och Karolinska institutet. Reumatikerförbundet hoppas på ökad tillgänglighet för patienterna. Kristina Söderlund, politiskt sakkunnig på Reumatikerförbundet, pekar samtidigt på fördelarna med att patienterna blir mer involverade i vården.

– Det vi tycker är mest spännande är de digitala lösningarna. Patienter med kroniska sjukdomar har oerhört mycket att bidra med då de har mycket kunskap om sin egen diagnos, och med den teknik som finns kan behandlingen också få ett bättre resultat, säger Kristina Söderlund.

Målet är också att förbättra samarbetet med andra vårdgivare som är viktiga för patienterna och att utveckla vården i nätverk.

– Tanken är att integrera vård, forskning och utbildning med patientgrupper. Reumatologin passar bra för det är en stor patientgrupp och en stor folksjukdom, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Fakta.Specialistvården

Mer akademisk specialistvård ska bedrivas i öppenvården i framtiden. Delar av den reumatologiska vården flyttar till Sabbatsberg från Karolinska i maj.

Under 2016 och 2017 överförs 18 miljoner kronor från Karolinska till Sabbatsberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.