Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Spektakulär ljusring på morgonhimlen

00:25. Halo är ett väderfenomen som framträdde över Riddarfjärden i Stockholm på fredagsförmiddagen.

Ett så kallat halofenomen kunde någon timme efter soluppgången ses tydligt på himlen i bland annat Stockholmstrakten på fredagsmorgonen. Det såg ut som en lite regnbågsaktig, stark ljusring, med två ”bisolar” på vardera sida om solen.

Fenomenet uppstår när solljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären, till exempel genom frostdimma eller is.

Iskristallerna fungerar som prismor, vilket även regndroppar gör när en regnbåge bildas. Men alla iskristaller ger inte upphov till halo, skriver SMHI på sin hemsida. De måste vara ”regelbundna, inte trasiga och inte alltför sammansatta”.

I dagarna har det varit bra läge för en halo, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Foto: Roger Turesson– Det klara kalla vädret, med fukt som bildar iskristaller har varit gynnsamt, säger hon.

Det är dock tveksamt om det fortsätter att vara det, med lite mildare och molnigare väder på ingång.

Halo är grekiska och betyder cirkel eller gloria.

Foto: Roger Turesson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.