Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Splittrat Miljöparti vill se nytt Slussenförslag

Detaljplanen för Nya Slussen ska klubbas i kommunfullmäktige den 12 december. Alla allianspartier stöder förslaget.
Detaljplanen för Nya Slussen ska klubbas i kommunfullmäktige den 12 december. Alla allianspartier stöder förslaget. Foto: Lars Epstein
Miljöpartiet vill att Slussens ombyggnad utreds på nytt. Det är deras nya linje i Slussenfrågan. Men partiet är djupt splittrat i frågan.

– Det här gör att vi ställer oss utanför debatten, säger Per Bolund, riksdagsledmot, som ville behålla partiets gamla linje.

Ett knappt hundratal medlemmar hade slutit upp på Miljöpartiets möte på Södermalm under onsdagskvällen då Slussenfrågan skulle avgöras.

Fyra förslag fanns att ta ställning till som oppositionsborgarråd Daniel Helldén kallade ”olika grader av nej” till alliansens presenterade detaljplan.

– Det har varit en poäng från min sida att fråga medlemmarna och deras beslut är hårt bindande för fullmäktigegruppen, säger Daniel Helldén.

Att det finns en djup spricka inom partiet om vilken linje som ska föras om Slussens ombyggnad blev uppenbart under gårdagens debatt.

Talarlistan var lång och många hade laddat med digra luntor av argument inför pläderingen av sin linje. Men den minut som de hade på sig gick fort, vilket fick många att sucka.

– Näe, det kan inte vara möjligt, sa en av dem när hennes minut var till ända.

Plötsligt utbröt handgemäng i de bakre bänkraderna ”Han slog mig”, ropade en kvinna, vilket fick ordföranden att mana till lugn i skarpa ordalag.

Hittills har partilinjen varit att anta stadens nuvarande förslag, men med flera förändringar som bland annat färre körfält. Gårdagens beslut innebär att man är tillbaka på ruta ett.

– Ja, det kan man säga. Det innebär att vi inte tycker att alliansens förslag ska byggas, säger Daniel Helldén.

Nu ska Miljöpartiet formulera en avslutningstext som ska skrivas i protokollet på måndagens kommunfullmäktige. Då kommer Slussens ombyggnad att klubbas igenom av Stadshusalliansen, om än med knapp majoritet.

Kan man säga att loppet är kört för nejsidan nu?

– Ja, jag skulle tro att det är det. Vi har hela tiden önskat en bättre lösning och det är sorgligt att alliansen inte har lyssnat mer på våra argument. Men så är den demokratiska processen, säger Daniel Helldén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.