Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sportlovsguide: Det sportiga modet

Det sportiga modet fungerar lika bra att slappa i, tycker Stockholmsmagasinets Sofia Edgren och väljer säsongens snyggaste träningsinspirerade plagg.

Münchenbryggeriet, Söder mälarstrand, februari 2016. Likt smidiga katter glider de runt i de gamla salarna på bryggeriet, kroppsmedvetna människor i tajta trikåtoppar, benvärmare och hoodies med avklippta ärmar. Grått är återkommande i färgskalan, gärna i melerat eller leopardmönstrat. Klädseln i kombination med den industriella miljön väcker minnen och 80-talsfilmen ”Flashdance” dyker upp för mitt inre. Varvat med scener från ”Flesh and bone”, min senaste tv-seriecrave som skildrar insidan av New Yorks stränga balettvärld. Svettigt, stretchigt – och modemedvetet.

Well, nu handlar ovannämnda scenario egentligen inte om mode, utan om sport. Eller kanske snarare om både mode och sport. Yoga Games, träningseventet som drog 2 000 personer till den gamla ölfabriken härom helgen, bekräftar nämligen att de två hör ihop. Sportinfluensen i modet har förvisso kommit och gått sedan Coco Chanel lanserade sina mer ”praktiska plagg” på 1910-talet, men ett sekel senare är referensen snarare regel än undantag. En trend som hänger ihop med den livsstilsattityd som genomsyrar vår kroppsfixerade era.

I en tid då hälsa är en lika stark identitetsmarkör som mode är du inte bara det du klär dig i – du är även det du tränar. En löparmil till frukost eller ett PT-pass på lunchen? Inga problem. 2016 är träning en given del av vår vardag och något lika självklart som popcornen på fredagsmyset. Något jag själv fick smaka på när jag föreslog en fika i väninnetråden på Facebook häromdagen:

”Fika? Nej, vi ska på akrobatik”.

Och så följde en lång diskussion om passande plagg för aktiviteten. Var hittade man en snygg gympadräkt? Är det coolt med pannband? Och så vidare. Klart man kan sporta på sportlovet. Eller så tar man ut lite innestående träningsledighet. Unnar sig så kallad slapping och en fet gofika typ. Fast då gärna i en sportig outfit, tack!

Fyra nyanser av grått

Grått ute, grått inne – och ja, grått är även inne. Här är fyra små grå för sport eller slapping.

Att balett är på tapeten märks på gymkedjornas satsning på balettinspirerade träningspass. Och inte minst på stället som kör på konceptet fullt ut: nyöppnade Barre Mode Studios på Valhallavägen vars grundare skapat sitt egen balettworkoutprogram. Ballerinafin kan man dock även vara på hemmaplan. I ett par ballerinatofflor av mocka och ull exempelvis, 1 195 kr, Flattered.

En grå hoodie är en tidlös klassiker, men utan ärmar får den en lite lagom flashdancig åttiotalsfeeling. Bara att trycka på Irene Caras ”What a feeling” och skaka loss där hemma. Grå munkjacka i bomullsblandning, 249 kr, H&M.

Tightstrenden har hängt i sedan löparhysterin bröt ut i Stockholm. Vilken kan dateras till 2012 då Christopher McDougalls bästsäljare ”Born to Run. Jakten på löpningens själ” väckte modefolkets inre joggare. Vips så funkade tights till allt och överallt. Tights i trikå, 1 100 kr, Adidas by Stella McCartney.

Om benvärmare är underskattade, är det ingenting mot vad armvärmare är. Praktiska på powerwalken och fina på fruset folk som vägrar vinter genom att bära sommarklänning. Armvärmare av cashmere, 329 kr, Lisa Yang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.