Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sprängmedel stjäls från byggen

Foto: Lars Lindqvist

Grovt kriminella stjäl sprängämnen från, bland annat, bygget av Citytunneln.

Det misstänker polisens bombgrupp.

– Kriminella kommer över legala sprängämnen illegalt. Och då får man titta på var dessa finns. I Stockholm går det knappt att sätta spaden i marken utan att behöva spränga, säger bombteknikern Lars-Göran Mårtensson.

I takt med att militären gjort det svårare för utomstående att komma åt deras vapenarsenal har grovt kriminella hittat nya sätt att tillskansa sig sprängämnen. Nämligen civila byggarbetsplatser. Det menar Lars-Göran Mårtensson på Nationella Bombskyddet, polisens bombgrupp.

– Militären har mycket bättre koll på sina förråd än tidigare, förvarar inte sakerna ute i skogen som man tidigare gjort. Att stölderna därifrån minskat är alldeles uppenbart. Men hur mycket det stjäls ute i det civila samhället har vi inte riktigt koll på.

Det är relativt sällan som grovt kriminella ägnar sig åt att tillverka egna bomber, enligt Lars Göran Mårtensson.

– Trenden när det kommer till hemmatillverkade bomber är att det är något ungdomar ägnar sig åt. Men det är knappast något vi träffar på i den kriminella världen. Det talar för att tillgången på fabrikstillverkade sprängämnen är god.

Ändå är bomber inget ovanligt beslag vid husrannsakningar hos grovt kriminella.

– Grovt kriminella får inga legala tillstånd för att köpa sprängämnen, men ändå är det just legala sprängämnen som vi hittar vid många husrannsakningar. Då får man börja i den änden: Vilka har tillgång till detta? De stora förbrukarna är gruvindustrin, stenbrott, vägbyggen, och övriga byggen. Det är vår arbetshypotes, säger Lars-Göran Mårtensson.

Mörkertalet är stort, misstänker polisen.

– Ta Citytunneln i Stockholm till exempel. När de jobbar som mest bränner de av flera ton sprängmedel – varje dag. Då är det svårt att hålla koll på om några kilon kommer på avvägar här och där. Den typen av stölder polisanmäls sällan, säger bombteknikern Jörgen Jandelin till tidningen Svensk Polis.

Lars-Göran Mårtensson instämmer:

– Det är inte särskilt dyrt för företagen att köpa sprängämnen. Även om man märker stölden är man nog inte jättepigg på att anmäla och visa att man brustit mot föreskrifter och tillsyn.

Lars-Göran Mårtensson har sin bas i Skåne. Det mesta sprängmaterial som beslagtas där har stulits utanför Sverige. Men i Stockholm rör det sig mer om inhemska material. Användningsområdet är dock oftast detsamma – hot.

– Om man vill skrämmas så åker man oftast inte förbi och skjuter på exempelvis en restaurang. Utan då hänger man en laddning på ytterdörren eller fönsterkarmen för att på så vis skicka ett meddelande, säger Lars-Göran Mårtensson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.