Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Spricka i majoriteten om Nobelhuset

Foto: David Chipperield Architects.

Den rödgrönrosa majoriteten är inte enig om Nobelcentret. Miljöpartiet har invändningar mot planerna.

– Vi känner oss inte bekväma med beslutet, säger Elin Olsson, som sitter i exploateringsnämnden för MP.

Det är framför allt kostnadsökningen Miljöpartiet är kritiskt till.

– Kostnaden för staden har mer än fördubblats. Det finns ingen finansiering för torget, det skjuter man på framtiden. Vi måste se till att staden inte står med skenande kostnader, det är ingen ansvarsfull hantering av skattebetalarnas pengar, säger Elin Olsson.

Miljöpartiet vill att staden tar en ordentlig diskussion med Nobelstiftelsen om hur kostnaderna ska fördelas.

– Nu får staden stå med Svarte Petter, det känns inte stabilt att gå vidare med projektet, säger Elin Olsson.

Miljöpartiet är inte heller nöjt med att Tullhuset ska rivas, utan vill att staden tar det en vända till för att se om det finns något alternativ till rivning.

Läs mer: Omstritt Nobelhus kan klubbas igenom

Dessutom har MP en del frågor kring att mässingsfasaden i ett sent skede har bytts ut mot en mässingsfärgad stålkonstruktion.

– Det blir gestaltningmässigt osäkert när man byter fasadmaterial så här sent, vi vill se att det håller estetiskt. Mässingen togs bort därför att den skulle försämra vattenkvaliteten i Strömmen, men det är inte säkert att den mässingsfärg som ska användas nu klarar miljökvalitetsnormen, säger Elin Olsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.