Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Sprickor i rälsen ger förseningar i tunnelbanan

Flera tunnelbanelinjer är drabbade av förseningar i morgontrafiken. Den starka kylan har orsakat sprickor i rälsen på gröna linjen. SL uppmanar resenärer att ha goda marginaler.

– Rälsen har inte varit körbar. Det gör att man får köra enkelspår med sänkt hastighet och då blir det förseningar, säger Thomas Silvander på SL:s pressavdelning.

De drabbade spåren påverkar trafiken mellan Fridhemsplan och Skärmarbrink. Det innebär att gröna linje 17, 18 och 19 har förseningar och oregelbunden trafik.

– Tågen går men det är oregelbunden trafik med förseningar på 10-15 minuter, säger Thomas Silvander.

SL har personal på plats för att laga spåren och man räknar med att problemet ska vara åtgärdat till lunchtid på fredagen.

På Roslagsbanan är det förseningar på grund av signalfel och även pendeltågen mellan Spånga och Kungsängen dras med stora förseningar på grund av spårfel. Pendeltåg mellan Västerhaninge och Kungsängen vänder i Spånga. Pendeltåg mellan Nynäshamn och Bålsta trafikerar normalt, uppger SL.

Busstrafiken flyter däremot på som vanligt.

– Det rullar på hyggligt, sammanfattar Thomas Silvander läget i Stockholms kollektivtrafik på fredagsmorgonen.

Spårfelet i Barkaby påverkar även fjärrtåg som trafikerar sträckan Stockholm/Enköping/Västerås/Hallsberg/Örebro/Göteborg. Felet beräknas vara åtgärdat klockan 12.00, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.