Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/spridningsrisk-vid-radhusbrand-i-jarfalla/

STHLM

Radhuslänga i Järfälla totalförstörd i brand

Bild 1 av 6 En radhuslänga i Järfälla har fått omfattande skador efter att en brand utbröt på måndagsmorgonen. Ingen person ska ha kommit till skada.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 6 En radhuslänga i Järfälla håller under måndagsförmiddagen på att brinna ner. Ingen person ska ha kommit till skada.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 6
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 6
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 6
Foto: Magnus Hallgren
Bild 6 av 6
Foto: Magnus Hallgren

På måndagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en kraftig brand i en radhuslänga i Järfälla. Ingen person ska ha kommit till skada. Polisen rubricerar branden som allmänfarlig vårdslöshet. 

– Det sa poff, poff, poff och jag hörde en kvinna som skrek, säger en närboende i området. 

Rätta artikel

Det var strax före klockan 07.00 som räddningstjänsten larmades om en brand i en radhuslänga i Viksjö i Järfälla, västra Stockholm. När räddningstjänsten kom till platsen hade samtliga boende tagit sig ut på egen hand, varav en person fördes till sjukhus för kontroll.

I längan finns sammanlagt sju lägenheter och övervåningen har fått omfattande brandskador. Räddningstjänsten var snabbt på plats och förhindrade att branden spred sig till intilliggande hus. 

När DN var på plats strax efter klockan 10 hade stora delar av området spärrats av. Flera boende i området hade tagit sig dit för att få en lägesbild, samtidigt som flertalet polispatruller och upp emot 20 brandmän jobbade på platsen. Viksjö kyrka ska enligt räddningsledaren också ha öppnat sina lokaler för de drabbade.  

Lukas och Cecilia Rösmark. Foto: Magnus Hallgren

En av de boende DN pratat med är Cecilia Rösmark. Hon var på väg till jobbet och befann sig på parkeringen när hon såg att det small till från fastigheten. 

– Det sa poff, poff, poff och jag hörde en kvinna som skrek. Jag var rädd att det skulle sprida sig så jag sprang in i huset och väckte min son. Han fick springa ut i pyjamasen. Det var en ganska läskig händelse, säger hon. 

Magnus Andersson är räddningsledare på Storstockholms brandförsvar och berättade att de såg en svart rökpelare stiga upp från brandplatsen när de anlände. 

– Det var en kraftig brand i lägenheterna och på taket till radhuslängan. Nu ska vi låta taket brinna av för att sedan lyfta bort takplåten och släcka det sista. När det är gjort ska vi ta ut eventuella tillhörigheter, sade Magnus Andersson tidigare på måndagen. 

Det är i nuläget oklart vad som orsakat branden, men polisen uppger att en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats. 

På måndagseftermiddagen var branden släckt och räddningstjänsten hade lämnat över till bostadsrättsföreningen. 

– Man får räkna med att det kommer att pyra om konstruktionen några dagar. Området kommer också att vara fortsatt avspärrat för att hålla ute obehöriga. Under dagen har vi också haft en kranbil på plats som avlägsnat taket, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.