Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Spring och skrik ut din ångest

På fredag är det dags för den fjärde årgången av Ångestloppet – världens kortaste stadslopp – på Götgatsbacken i Stockholm.

En av fyra svenskar drabbas någon gång av psykisk ohälsa. Det 209 meter långa loppet är ett sätt att uppmärksamma omgivningen på att pyskisk ohälsa finns överallt, men att lösningen inte är att tiga ihjäl de sjuka.

Alla som vill är välkomna att delta i loppet, som arrangeras av den medlemsstyrda organisationen Fountain House. Deltagarna uppmanas att skrika ut när de springer, för att få oron, sorgen, stressen och smärtan ur kroppen.

Precis som i det avsevärt längre Vasaloppet serveras det blåbärssopa längs banan.

Tidigare år har bland annat ansvariga ministrar och landstingspolitiker deltagit i loppet. Även i år har socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) bestämt sig för att springa. Hon utmanar oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) att ställa upp.

– Det är dags att snöra på sig löparskorna Roger. Kan jag så kan du, säger Anna König Jerlmyr, som gjorde sin senaste löparrunda vid Ångestloppet förra året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.