Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sprutbytet i Stockholm utökas

Foto: Magnus Hallgren

Det ska bli mer sprutbyte för narkotikamissbrukare i Stockholms län. Antingen öppnas ytterligare en mottagning eller också blir det sprutbyte i en buss som kan åka dit behoven finns.

Stockholms läns landsting säger ja till statens utredningsförslag om permanent sprutbyte utan kommunalt veto. Landstinget vill självt kunna bestämma var och i vilken omfattning sprutbyte ska kunna bedrivas.

– Sprutbytet har hittills visat sig framgångsrikt, men behovet är så stort att det blir ett högt tryck på mottagningen vid S:t Görans sjukhus, grannarna upplever att det är stökigt, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Sprutbytet, som än så länge är ett försök, har pågått sedan 2013. För närvarande är cirka 2.000 deltagare inskrivna.

– Vi tittar på att antingen öppna en mottagning till – behovet är stort framför allt i södra länsdelen – eller att ha en ambulerande verksamhet med en buss, säger Anna Starbrink.

Landstinget säger också ja till att sänka åldersgränsen från 20 till 18 år. En utvärdering av sprutbytet i Stockholm visar att i stort sett hälften debuterar före 20 års ålder.

– Sprutbytet betyder mycket för den här jättesköra gruppen. Förutom att det minskar smittspridning finns en stor vinst i att de får en kontakt med vården, det betyder enormt mycket för hälsan, säger Anna Starbrink.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.