Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/st-gorans-sjukhus-tar-tillbaka-avsked-av-lakare/

STHLM

S:t Görans sjukhus tar tillbaka avsked av läkare

Foto: Nicklas Thegerström

Capio S:t Göran tar tillbaka avskedet av en läkare på sjukhuset. Facket har dragit tillbaka sin stämningsansökan från Arbetsdomstolen.

– Vi har haft en dialog med Läkarförbundet och omprövat vårt tidigare ställningstagande, säger Peter Holm, vd för Capio S:t Göran.

Enligt sjukhusledningen är det efter dialog med Läkarförbundet och rättslig bedömning av ärendet som avskedet av läkaren,  som också är fackombud på sjukhuset, tagits tillbaka.

– Vi har jobbat intensivt och haft en dialog med Läkarförbundet om faktiska omständigheter och om den rättsliga bedömningen av det här. Efter det har vi enats om att återkalla ärendet från AD och att avskedet dras tillbaka, säger Peter Holm.

Vad kommer det sig?

– Det har varit en process och vi har tagit till oss av de argument och den syn som framför allt Läkarföreningen har haft. Vi beklagar att det blivit på det här sättet, men vi hoppas att vi kan åtgärda det, säger Peter Holm.

Läkarförbundet drog på måndagen tillbaka sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen, efter att parterna kommit överens.

– Vi är väldigt glada över att arbetsgivaren tagit sitt förnuft till fånga. Vår medlem får också en ny tjänst som hen velat ha. Det lönar sig att ta strid, säger Charlotte Söderman, ordförande för Läkarföreningen på Capio S:t Göran.

Läkarförbundet yrkade i sin stämningsansökan på att avskedet skulle dras tillbaka och att läkaren skulle få återgå i tjänst. Enligt Söderman har Läkarföreningen samverkat med andra fackförbund lokalt på sjukhuset för att få arbetsgivaren att ändra sig.

– Vi har fått precis det vi önskade. Det här är en seger för facket. Facket har spelat en jättestor roll här. Liksom hens kollegor.

Läkaren återgår i tjänst den 6 oktober 2020.

DN har tidigare berättat att Läkarförbundet i slutet av augusti lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot Capio S:t Göran och arbetsgivarorganisationen Sobona, efter att en läkare och facklig förtroendevald avskedats med omedelbar verkan. Enligt stämningsansökan hade läkaren under fackliga förhandlingar varit kritisk mot de snabba förändringar som genomförts på sjukhuset i samband med covid-19. Enligt arbetsgivaren grundade sig avskedet däremot på att läkaren agerat ”grovt illojal”, och hen skulle även ha varit hotfull sin chef, vilket hade stöd hos anonyma vittnen som enligt verksamhetschefen åtnjöt stort förtroende hos arbetsgivaren. Facket hävdade i stället att anklagelserna inte kunde styrkas.

Läkaren hade även stöd av kollegor, varav ett 40-tal riktade en protestskrivelse till ledningen, och pekade på att hanteringen var felaktig och påverkade både patientsäkerhet och arbetsmiljö negativt. Enligt Läkarförbundet var det efter åtta års prickfri tjänstgöring som arbetsgivaren ville avskeda specialistläkaren, utan föregående varning.

– Det är det ställningstagandet som nu är omprövat, och det som vi anförde en gång i tiden drar vi tillbaka, säger Peter Holm.

Enligt sjukhusledningen har omprövningen skett under en process som pågått under två månader.

– Det har successivt framkommit ny information, säger Holm, som inte vill kommentera om något skadestånd utgår.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren säger att hon är glad över överenskommelsen, och att lösningen kom snabbt.

– Vi har hittat en lösning som är bra för alla parter, inte minst för vår medlem och förtroendevalda. Vi är glada att arbetsgivaren har tagit sitt ansvar, säger hon, och betonar att ärendet har engagerat förbundet både centralt och lokalt.

– Det är som enskild individ är det väldigt viktigt att ha en stark part som Läkarförbundet i ryggen när det kommer till en sådan här sak. Det är en trygghet för den som verkar som förtroendevald, att vi finns som ett stöd när det behövs.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt