Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stabsläge på Södertälje sjukhus

Södertälje sjukhus har gått in i stabsläge nu på tisdagsmorgonen på grund av platsbrist. Ovanligt hårt tryck på akuten under influensatider är en förklaring.

Det är influensatider och trycket på Södertälje sjukhus är mycket hårt. På tisdagsmorgonen hade sjukhuset en överbeläggningsgrad på 15 procent. Det motsvarar 22 patienter, eller en hel vårdavdelning på länets näst minsta akutsjukhus, och klockan åtta gick sjukhuset in i stabsläge.

– Vi har en situation som accentuerats de senaste veckorna med ett osedvanligt högt patientflöde på vår akutmottagning. Vi försöker öppna platser som normalt inte är öppna, men det kan bli en korridorplats eller att patienter ligger bakom en skärm. Vi utnyttjar varje skrymsle som går och försöker frigöra platser genom att skriva ut, säger Sven Klaesson, chefläkare på Södertälje sjukhus.

– Vården ska inte påverkas, men det är klart att det här inte är optimalt när patienter måste dela på toaletter till exempel. För personalen blir det en jobbig arbetsmiljö.

Det är andra gången inom loppet av en månad som Södertälje sjukhus går in i stabsläge.

– Det hänger ihop med att det är influensatider. Det är en extraordinär situation. Patienter med sjukdomar som annars kan vara hemma har nu behov av att läggas in, säger Sven Klaesson.

En vårdplats är samtidigt inte liktydigt med en fysisk plats, utan hör i hög grad ihop med tillgången på personal. För att kunna hålla vårdplatser öppna tar sjukhuset in extra inhyrd personal eller vädjar till den egna personalen att jobba extra.

– Just nu diskuterar vi hur vi ska kunna utöka antalet vårdplatser genom att ordna sängplatser på avdelningar där det vanligtvis inte bedrivs slutenvård nattetid.

Rättelse 2016-02-10 10:30
I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att Södertälje sjukhus är länets minsta akutsjukhus, det är istället Norrtälje som innehar länets minsta akutsjukhus.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.