Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-25 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stabslaget-pa-sodersjukhuset-havt/

STHLM

Regionrådet: Varför skickade inte Sös patienterna till Huddinge?

Södersjukhuset har på måndagen återgått till normalläge.
Södersjukhuset har på måndagen återgått till normalläge.
Södersjukhuset har på måndagen återgått till normalläge.
Södersjukhuset har på måndagen återgått till normalläge. Foto: Magnus Hallgren

Nu riktas kritik mot både regionledning och Södersjukhuset. Hälso- och sjukvårdsregionrådet ifrågasätter varför patienterna inte flyttades till Karolinska i Huddinge.

– Jag vill se en händelseanalys efter rapporter om att det fanns lediga geriatriska vårdplatser på bland annat Huddinge sjukhus, säger Anna Starbrink (L).

Nu får du tillgång till alla artiklar fram till 1 maj. Klicka vidare för att starta din gratisprenumeration.

Helgens akutkaos som tvingade Södersjukhuset i stabsläge får skarp kritik från alla politiska håll. Ansvarigt hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) ser allvarligt på situationen och ifrågasätter varför patienterna tvingades kvar så länge på akuten i väntan på vårdplats.

– Jag vill se en händelseanalys från sjukhuset, eftersom jag fått rapporter om att det fanns lediga geriatriska vårdplatser på andra ställen, bland annat på Huddinge sjukhus. Vi ser jätteallvarligt på det som hänt, det ska inte behöva gå så här långt när det verkligen finns kapacitet i andra delar av systemet, säger Anna Starbrink. 

Hon vill avvakta med vilka åtgärder som ska vidtas tills sjukhusets händelserapport är klar. Men några mer pengar blir det inte.

– Vi har fördelat ut de pengar som finns till akutsjukvården och vi vet att det är ett tufft beting. Men det här verkar inte ha varit en fråga om resursbrist utan att man inte använde de resurser som fanns i länet totalt, säger Anna Starbrink. 

Det är inget politiskt spel, det handlar om människoliv som i värsta fall kan stå på spel.

Stabsläget var det andra i år på Södersjukhuset och socialdemokraterna kräver nu omedelbart mer pengar till akutsjukhusen.

– Jag vill här och nu att vi ger sjukhusen de resurser de behöver för att bemanna upp. Patientsäkerheten är hotad och det är människor som på riktigt far illa. Det är inget politiskt spel, det handlar om människoliv som i värsta fall kan stå på spel, säger Aida Hadzialic.

Oppositionen menar att stabsläget visar att akutsjukhusen är underfinansierade och varnar för att att risken för att det upprepas är stor. Redan under budgetfullmäktige i höstas krävde S vad man kallar ett räddningspaket på 500 miljoner till sjukhusen.

– Vi saknar vårdplatser och har inte tillräcklig bemanning så vi klarar inte av topparna. Det här kommer att komma tillbaka gång på gång. Vi vill att man omfördelar pengar från nya vårdval till sjukhusen. I stället har man lagt stora besparingskrav på sjukhusen och nu ser vi effekterna av det, säger Aida Hadzialic, säger oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S).

Sverigedemokraterna är också kritiska, gruppledare Gabriel Kroon besökte själv Södersjukhuset på söndagseftermiddagen och beskriver läget som kaotiskt.

– Alla vårdplatser var upptagna och patientbäddar stod uppradade i korridorerna. Vissa patienter vårdades sittande. Personalen berättade att det har varit kaos hela veckan. Vissa patienter som fått vänta i över tio timmar frågade om det inte var bättre att åka hem. Det är absurt att svensk sjukvård kan vara så här, säger Gabriel Kroon.

Även SD vill se mer pengar till akutsjukhusen som man uppskattar saknar 200 till 400 vårdplatser.

 – Vi kräver att region Stockholm allokerar de pengar som krävs för att öppna upp vårdplatserna. Vi behöver akut omprioritera pengar för fler vårdplatser – stabslägen kan inte vara norm under helgerna, säger Gabriel Kroon.

Om region Stockholm vore Titanic är Irene Svenonius styre isberget.

Vänsterpartiet anser att det moderatledda regionstyret måste agera efter helgens kaos.

– Om region Stockholm vore Titanic så är Irene Svenonius styre isberget. Det hon sagt är att varsel och strama budgetar på akutsjukhusen är nödvändiga därför att ”patienterna” är någon annanstans är en floskel. Patienterna ligger bokstavligen i högar på sjukhusen och skriker efter hjälp. Det är dags att se verkligheten som den är, säger Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson.

Men enligt hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) är inte lösningen är att flytta pengar från vårdvalen till sjukhusen som oppositionen vill.

– Det innebär att vårdvalens patienter också kommer till sjukhusen. Det är ju inte vårdvalen som kostar, det är ju vården. Det är ingen bra lösning att återföra många fler patienter från öppenvården till akutsjukhusen, det kommer inte att hjälpa äldre människor på akuten, säger Anna Starbrink (L).

Vad gör du för att lösa situationen på kort och lång sikt?

– Vi får efter händelserapporten se hur vi centralt kan hjälpa till att samordna resurserna mellan sjukhusen. Vi behöver också fler vårdplatser på sjukhusen, enligt våra chefläkare saknas 200 platser för att det ska bli en bra situation. Liksom fler geriatriska platser, säger Anna Starbrink.

Just nu byggs två nya geriatriska enheter i länet, dels 66 platser i Vårberg under våren, dels ett nytt geriatriskt sjukhus i Sollentuna med 100 till 200 platser som ska stå klart innan årets slut.

Läs mer: Stabsläge infört på Södersjukhuset