Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Staden kan inte stoppa borätter i villaområden

Stockholms stad ger upp kampen mot byggherrar som köper upp äldre villor och bygger bostadsrättshus.

– Det är ett moment 22 och vi hittar inget sätt att komma åt det, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

I Aspudden, Älvsjö och Äppelviken har uppåt 20 villor rivits för att ge plats åt flerbostadshus. Generösa detaljplaner från början av förra seklet tillåter omfattande nybyggen och den reglering som tidigare fanns i tomträttsavtalen försvann när villaägarna köpte loss marken.

På Erik Segersälls väg i Aspudden – ett stenkast från tunnelbanan – sitter en stor reklamskylt på fasaden till en enplansvilla: ”Unika bostadsrätter från 2,53 till 3,99 miljoner. Färdigt sommaren 2017.”

– Det blir en aggressiv, dominerande arkitektur. De har tänjt detaljplanen för att få ut så mycket yta som möjligt och maxa värdet på tomten, säger Fredrik Suter, från bostadsrättsföreningen tvärs över gatan.

Där villan med eternitplattor står i dag ska det rymmas åtta smålägenheter.

– Byggherren kommer att få ut 20–25 miljoner, mycket mer än vad huset såldes för, säger Fredrik Suter.

Bostadsrättsföreningen har gjort ett montage av hur det nya huset kommer att se ut när det är klart, taknocken sticker upp flera meter ovanför deras hus.

– Vi har inget problem med att området här förtätas, men frågan är bara på vilket sätt. Nu drivs utvecklingen snarare av byggherrarna än politikerna. Vi anser att det borde finnas en tydligare styrning och riktning från politiskt håll, säger Fredrik Suter.

Detaljplanen – som då hette stadsplan – för norra Aspudden är från 1918 och ritad av P O Hallman, som också gjorde planerna för Röda Bergen och Helgalunden. De flesta byggnaderna i stadsdelen är gulklassade, vilket betyder att de har ett visst kulturhistoriskt värde och att varsamhet gäller vid ändring.

Stadsbyggnadsnämnden avslog bygglov för bostadsrättshuset, men byggherren överklagade till Länsstyrelsen som sade ja. Nu ska bostadsrättsföreningen och egnahemsföreningen i området överklaga till Mark- och miljödomstolen.

– Vår vilja är inte att stoppa bygget helt och hållet utan att huset ritas om med passande höjd och färgval. Det vi egentligen vill är bara att området utvecklas positivt, säger Fredrik Suter.

Huset bakom eternitvillan, längre upp på kullen, har också köpts av en byggherre. Ytterligare en enskild byggherre har fått bygglov beviljat på Olof Skötkonungs väg och en villa på Alvastravägen är till salu.

– Vi ser att det sker överallt. Vi vill att politikerna gör tillägg till detaljplanen, att de uppdaterar den efter hur förutsättningarna är i dag, inte hur de var 1918. Det borde inte vara omöjligt att få till, säger Fredrik Suter.

Men det verkar det vara, enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

– Det finns ingen juridisk grund att säga nej till ett bygglov om man följer detaljplanen, det är det som är hela problemet. Och det är svårt juridiskt att ändra detaljplanen om fastighetsägaren inte är med på det. Vi har vridit och vänt på frågan med experterna på stadsbyggnadskontoret, men hittar inget sätt att komma åt det, säger Roger Mogert.

Du låter uppgiven?

– Ja, jag är lite grann uppgiven inför regelverket och detta moment 22, det måste jag säga. Och det blir inte snyggt. Det finns ingen i stadsbyggnadsnämnden som tycker att det här är roligt.

Vilka områden är skyddade?

Det är bara tre av Stockholms stads småhusområden som är skyddade. För Södra Ängby och Enskedefältet finns bevarandeplaner, för Norra Ängby en tilläggsplan som anger ”särskild miljöhänsyn”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.