Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Staden kastar bort 26 miljoner om året”

Foto: TT

Tele2 arena kostar Stockholms stad 26 miljoner kronor i räntor, varje år. De markförsäljningar som skulle finansiera bygget har sju år efter att byggbeslutet togs ännu inte gjorts.

– Vi kastar bort pengar. Det är helt onödiga räntekostnader som drabbar skattebetalarna, säger Peter Jönsson (M).

Bygget av Tele2 arena, som efter förseningar stod klar sommaren 2013, kostade Stockholms stad drygt 2,6 miljarder kronor. Tanken var att bygget skulle finansieras med att Ikea köpte en tomt i Slakthusområdet, och att staden flyttade Tekniska nämndhuset till den plats där Söderstadion låg samt sålde den attraktiva tomt på Kungsholmen där Tekniska nämndhuset ligger i dag.

Men nu blir det inget Ikea-varuhus vid Globen och den rödgrönrosa majoriteten har beslutat att avbryta flytten av Tekniska nämndhuset.

– Jag vänder mig emot att det tar så vansinnigt lång tid med försäljningen och att den styrande majoriteten tar så lätt på det, säger Peter Jönsson, som är vice ordförande i Stockholm Globe Arena fastigheter AB.

Det är ett problem när vi tecknar ett avtal där den ena parten, Stockholms stad, lyder under offentlighetsprincipen och den andra parten inte behöver visa någonting.

Det svar han tidigare har fått av finansborgarrådet Karin Wanngård (S) är att markvärdet för båda byggrätterna har utvecklats mycket positivt över tid och att kommunkoncernen genom SGA Fastigheter tagit del av en betydande markvärdesstegring.

– Jag blev så häpen att jag knappt kunde svara. Att säga att det inte är någon fara på taket därför att markpriset stiger... så kan vi inte utveckla staden. Och nu intecknar de även Hovet-tomten i att finansiera Tele2 arena, Jag vill veta vad den nya majoriteten vill, säger Peter Jönsson.

Foto: ELISABETH_UBBE

Borgarrådet Emilia Bjuggren (S), ordförande i SGA Fastigheter, säger att staden utreder vad som ska hända med byggrätterna, en utredning som bedöms pågå fram till januari 2017.

– Vi tittar på att öka bostadsexploateringen på hela norra byggrätten för att få in så mycket pengar som möjligt för marken, och att bygga bostäder också på Hovet-tomten, även om en del av de pengarna ska gå till att renovera Globen, säger hon.

Även den södra byggrätten ska få så höga exploateringstal som möjligt. Hur fördelningen av bostäder, affärsverksamheter och kontor blir där är inte klart.

Hur ser du på att räntekostnaderna – 26 miljoner om året – tickar på medan ni utreder?

– Det är självklart ett problem, men vi vill göra det allra bästa av byggrätterna och inte hasta i väg. Det som i grunden är ett stort problem och verkligen beklagligt är att arenan har byggts med en glädjekalkyl, säger Emilia Bjuggren.

Det kommunala bolaget SGA Fastigheter som äger arenorna i Globenområdet beräknas gå med 150 miljoner kronor i förlust i år.

Men den största risken med Tele2 arena, enligt koncernbolaget Stadshus AB:s tidigare vice vd Per Blomstrand i en intervju med DN, är hyresavtalet med det amerikanska företaget AEG som sköter evenemangsdriften. Om Stockholms stad ska få några pengar måste AEG gå med vinst på evenemangen i arenan.

Har staden fått in någon hyra än?

– Jo, någon hyra får vi in. Men det är helt klart ett problematiskt avtal. Evenemangsbolaget har stängda böcker, vi får lita på vad de säger. De har förstås ett intresse av att få till bra evenemang på våra arenor.

– Men det är ett problem när vi tecknar ett avtal där den ena parten, Stockholms stad, lyder under offentlighetsprincipen och den andra parten inte behöver visa någonting, säger Emilia Bjuggren.

Foto i text: Elisabeth Ubbe

Fakta.Arenan

Foto: Jonas Eriksson
  • Tele2 arena ligger strax söder om Globen och har en publikkapacitet vid sport på cirka 30.000 och vid konserter på cirka 40.000 personer.
  • Arenan är hemmaplan för Hammarby och Djurgården och uppfyller Uefas och Fifas regelverk för internationell fotboll.
  • Bland de artister som uppträtt här finns Rolling Stones, Justin Timberlake, Aerosmith, Avicii och Gyllene Tider.

Foto: Jonas Eriksson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.