Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/staden-overklagar-beslutet-om-slussen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Staden överklagar beslutet om Slussen

Stockholms stad har genom ett guldkantat avtal fått ägarna till Glashuset att slopa sina invändningar mot detaljplanen för Nya Slussen. Det innebär att staden under torsdagen lämnar in sitt överklagande till mark- och miljööverdomstolen.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg äger Glashuset, eller KF-huset som det tidigare hette. I mark- och miljödomstolen lyckades bolaget stoppa detaljplanen för Slussen för att planen innebar nya fastigheter på fyra till sex våningar framför Glashusets utsikt över vattnet.

Bolaget sade i domstolen att det skulle minska värdet på Glashuset med 450 miljoner kronor. I överenskommelsen med Stockholms stad ingår nu att man slipper betala tomtgäldsavgiften på 10 miljoner kronor om året under åtta år. Men framför allt får bolaget själv rätten att bygga de fyra fastigheterna framför sitt Glashus. Priset blir 17 500 kronor per kvadratmeter byggd yta.

– Det får sägas vara ett normalpris för Stockholms innerstad, säger Krister Schultz som är direktör vid Stockholms exploateringskontor.

Även Atrium Ljungbergs är mycket nöjda.

Kan ni räkna hem de 450 miljoner ni skulle förlora på förstörd utsikt?

– Nu kan vi ju påverka hur fastigheterna framför Glashuset ska byggas så det skadar så lite som möjligt, säger Micael Averborg, affärsområdeschef på Atrium Ljungberg.

Uppgörelsen mellan staden och byggbolaget behandlades av Stockholms kommunstyrelse på onsdagen. Vid mötet krävde Tomas Rudin, oppositionsborgarråd för socialdemokraterna, att staden skulle tillsätta en grupp för att snabbt kunna utreda den så kallade Plan B för Slussen, en plan som i stort återskapar Slussen nuvarande utseende.

– Det är ju fortfarande långt ifrån säkert att mark- och miljööverdomstolen godkänner den stoppade planen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.