Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stadens-sannolikt-aldsta-vaderkvarn-renoveras-i-ursvik/

STHLM

Stadens sannolikt äldsta väderkvarn renoveras i Ursvik

Bild 1 av 2 Väderkvarnen Stora Stampan som byggdes 1671 renoveras nu som bäst.
Foto: Lars Epstein
Bild 2 av 2 Gångåsen (vingaxeln) till väderkvarnen Stora Stampan i Ursvik lyftes ut ur kvarnhuset på torsdagsmorgonen.
Foto: Lars Epstein

Väderkvarnen Stora Stampan (möjligen döpt efter en markägare Nils Stamp) som byggdes 1671 i närheten av Odenplan, flyttades 1882 till Rinkeby kvarnhöjd (i dag Kvarnkullen i Ursvik) i Sundbyberg eftersom marken i Vasastan vid den här tiden behövdes för de nya hyreshus som började växa upp i området.

Nu ska den gamla kvarnen i Ursvik rustas upp och åter få vingar i samband med att Kvarnkullen ska bli park i den växande stadsdelen. Stora Stampan ska dock inte göra bruk som kvarn. Åtminstone inte ännu.

Gångåsen ska renoveras och förlängas så att de nytillverkade kvarnvingarna ska kunna fästas på den gamla kvarnen från 1671. Foto: Lars Epstein

Men för att det ska kunna gå att fästa de nytillverkade vingarna måste den mellan sexhundra och åttahundra kilo tunga och närmare fem meter långa vingaxeln (gångåsen kallad) förlängas eftersom den skadats med åren och blivit för kort. Därför lyftes gångåsen med precision ut ur kvarnhusen med en stor kran på torsdagsmorgonen.

Stora Stampan som den såg ut när den stod i närheten av dagens Odenplan, enligt en teckning av A. T. Gellerstedt från 1860-talet. Foto: Lars Epstein

Stora Stampan är en så kallad stolpkvarn vilket innebär att hela kvarnhuset kunde vridas och ställas in så att vingarna bäst utnyttjade vindens kraft. Så sent som 1926 malde mjölnaren E. G. Lundgren mjöl i Stora Stampan i Ursvik.

Så här ser det ut inne i själva kvarnhuset. Foto: Lars Epstein

Det är Sundbybergs stad som äger och renoverar Stora Stampan.