Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stadens städning får hård kritik

Moderaterna upplever att nedskräpningen i Stockholm har blivit värre och att majoriteten inte tar frågan på tillräckligt allvar.

– Det är absolut inte sant, budgeten för städningen är ungefär densamma som tidigare, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

De som arbetar med att städa undan skräpet i Stockholm upplever att nedskräpningen ökar, något som DN tidigare berättat om. Polisen menar att de inte prioriterar att sätta dit folk för nedskräpning, och antalet utdelade böter minskar varje år.

– Det känns som att det har blivit värre. Vi tror också att staden till viss del har blivit sämre på att sköta städningen och majoriteten visar inte lika stora ambitioner att hålla staden ren, säger Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Hon tror på ökat ansvar och befogenhet till kommunerna för att få bukt med problemet.

– Kommunala ordningsvakter borde ges mer befogenhet att kunna hantera dessa typer av brott. Men i dagsläget går det inte då det krävs en lagändring, säger Brinck.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller inte med om att de rödgröna skulle prioritera renhållningen mindre än vad som gjorts tidigare.

– Vi har påbörjat flera projekt för att göra det lättare för folk att göra rätt. Bland annat så jobbar vi med att sätta upp sopsorteringar i några av våra parker, säger Daniel Helldén.

Ökad befogenhet till kommunerna är inget som Daniel Helldén tror på. Han tycker att polisen bör ansvara för arbetet med dessa typer av ordningsbrott.

Både Daniel Helldén och Cecilia Brinck anser att det från politiskt håll är svårt att påverka folks eventuella lathet och attityd till nedskräpning.

– Jag vet inte om det alltid handlar om folks attityd. Ibland kan det ske i kombination med att det inte alltid är så enkelt att göra rätt, och det vill vi förbättra, säger Daniel Helldén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.