Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stadsbiblioteket klassas som byggnadsminne

Stadsbiblioteket, ritat av Gunnar Asplund
Stadsbiblioteket, ritat av Gunnar Asplund Foto: ROGER TURESSON / DN / TT

Stockholms stadsbibliotek är en av stadens mest kända byggnader. Nu blir biblioteket klassat som ett byggnadsminne, vilket innebär att man varken får riva, bygga om eller röra någon inredning som tillkom innan 1961. Det meddelar Länsstyrelsen.

”Stadsbiblioteket har höga arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden samt betraktas som ett av Gunnar Asplunds främsta verk, som tillkom i brytningstiden mellan 1920-talsklassicismen och den fullt utvecklade funktionalismen.”

Så motiverar Länsstyrelsen sitt beslut om att byggnadsminnesklassa Stadsbiblioteket, som stått i korsningen vid Sveavägen och Odengatan sedan 1928, när biblioteket invigdes.

Beslutet innebär bland annat att man varken får riva, renovera eller göra ingrepp i inredningen som var på plats innan 1961. 

Även parken runt huset klassas som byggnadsminne. Det betyder att man inte får bebygga parken och att man dessutom måste underhålla både skulpturer och planeringar som finns på platsen.

– Stockholms stadsbibliotek har med sin arkitektur och funktion stor betydelse. Inte bara för stockholmare utan också för besökare från hela landet och turister. Biblioteket fyller kriterierna väl för att bli byggnadsminne och skyddas nu för framtiden och kommande generationer, säger Louise Schlyter, chef för enheten för kulturmiljö på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

I november rapporterade Mitti om att någon klottrat på en skylt utanför biblioteket. Arkitekten Gunnar Asplunds namn hade då strukits över och ersatts med den jämnårige arkitekten Sigurd Lewerentz namn.

Bakgrunden till den konflikten är att Lewerentz och Asplund ska ha samarbetat i arbetet med Stadsbiblioteket, men efter en konflikt avbröt de sitt samarbete. 

Efter det gick Asplund vidare i en prisad karriär medan Lewerentz inte fick samma erkännande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.