Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stadsbyggnadskontoret vill gå vidare med Stureplanerna

Foto: Eva Tedesjö

Trots över 8.000 klagomål vill Stadsbyggnadskontoret gå vidare med Stureplanerna. Tunnelbaneuppgången i Marmorhallarna blir kvar, men man vill slopa uppgången vid Birger Jarlsgatan.

Stadsbyggnadskontoret vill gå vidare med de så kallade Stureplanerna, ombyggnationerna i kvarteret som inhyser Sturegallerian. I utlåtandet skriver stadsbyggnadskontoret bland annat att man vill sänka delar av de höga byggnaderna längst ut mot kvarterskanten men behålla den höga byggnationen längre in i kvarteret.

Planerna på rivning av parkeringsgaraget står kvar. Det gör också planerna på en tunnelbaneuppgång i marmorhallarna. Det fanns en idé om två tunnelbaneuppgångar, en i marmorhallarna och en i Birger Jarlsgatan. Men stadsbyggnadskontoret menar att en sådan lösning inte är möjlig eftersom man då inte frigör tillräckligt med ytor vid Birger Jarlsgatan.

Ärendet fick in över 8.000 synpunkter i senaste samrådet. Många av synpunkterna har handlat om att det rivs för mycket i en central del av Stockholm. Men stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) tycker inte att rivningarna är lika omfattande som det ges sken av.

– En del ser framför sig att det är massa rivningar ut mot Stureplan. Så är det inte. Det handlar om garaget och 80-talshuset på Humlegårdsgatan. Resten av rivningarna är inte ut mot gatan. Sedan tror jag att det finns en stor oro för vad som händer med funktionen på Stureplan. Det är ju hjärtat i stadens nöje och nattliv. I någon mening känner jag att det är det som är kvar att lösa. Att man kan garantera att det finns.

Det finns en oro från många som är rädda för att platsen ska tappa sitt liv och sin puls. Men ni vill ändå gå vidare med planerna trots klagomålen?

– Vi har inte träffats och pratat i majoriteten utan ska göra det till veckan. Det är en av frågorna vi får resonera om. Både hur och om vi ska gå vidare, och om vi i så fall om vi går vidare - hur kan man säkerställa att det inte blir ett sådant scenario.

Stadsbyggnadsnämnden tar ställning i frågan under sitt sammanträde den 21 september.

Läs: mer Stureplan – från champagneyra till folklig shopping

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.