Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 08:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stadsgardsleden-stanger-trots-att-guldbron-inte-ar-pa-plats/

STHLM

Stadsgårdsleden stänger – trots att guldbron inte är på plats

Det kan bli stökigt i trafiken när Stadsgårdsleden nu stänger.
Det kan bli stökigt i trafiken när Stadsgårdsleden nu stänger. Foto: Magnus Hallgren

Guldbron är fortfarande fast längs den spanska kusten på grund av hårt väder. Ändå stängdes på Stadsgårdsleden av på fredagskvällen – och den kommer att hållas stängd i åtminstone två veckor. 

– Det är klart att det är frustrerande, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för nya Slussen.

Den omtalade guldbrons färd mot Stockholm och Södermalm har kantats av en hel del väderrelaterade besvärligheter. Det 227 meter långa lastfartyget Zhen Hua 33 som fraktar bron har tvingats göra uppehåll strax söder om Marbella på grund av hårt väder vid Biscayabukten.

– Det är klart att kaptenen och rederiet vidtar de försiktighetsåtgärder som behövs så att man inte riskerar varken besättning eller bron genom att försöka stressa sig igenom en storm, säger Eva Rosman som är kommunikationsansvarig för nya Slussen.

Bron, som ursprungligen var tänkt att komma till Stockholm runt den 15 februari, beräknas nu anlända någon gång mellan den 24 och 28 februari.

Bron var tänkt att komma till Stockholm runt den 15 februari, men beräknas nu anlända någon gång mellan den 24 och 28 februari.
Bron var tänkt att komma till Stockholm runt den 15 februari, men beräknas nu anlända någon gång mellan den 24 och 28 februari. Foto: White Arkitekter

Trots förseningen stängdes Stadsgårdsleden av för trafik på fredagskvällen. Avstängningen gäller fram till morgonen måndagen den 2 mars. 

– Att bron är försenad gör att man ifrågasätter varför Stadsgårdsleden är avstängd och om man inte hade kunnat skjuta upp det. Men vi har arbeten som kommer att påbörjas, säger Eva Rosman.

Avstängningen drabbar bland annat Nacka- och Värmdöbor då C-bussarna från Nacka och Värmdö inte går till Cityterminalen under avstängningen.

Alla från gående till cyklister och bilister kommer att påverkas.

En visionsbild som visar hur Nya Slussen är tänkt att se ut.
En visionsbild som visar hur Nya Slussen är tänkt att se ut. Foto: White Arkitekter

Ett febrilt arbete pågår just nu inför brons ankomst, när den nu råkar inträffa, och för att underlätta monteringen. 

– Det är klart att det är frustrerande. Det blir ett större problem för varje dag som Stadsgårdsleden behöver hållas stängd. Vi försöker att forcera det arbetet och förbereda så mycket som möjligt, säger Eva Rosman och fortsätter.

– Det är fortfarande möjligt att den kan hinna komma inom de här två veckorna som Stadsgårdsleden är avstängd. Men desto senare den kommer under vecka nio, desto större blir risken att vi kan behöva förlänga avstängningen en bit in vecka tio. 

Guldbrons färd mot Södermalm har fördröjts på grund av stökigt väder på Atlanten.
Guldbrons färd mot Södermalm har fördröjts på grund av stökigt väder på Atlanten. Foto: Skanska

Guldbron är 140 meter lång, 45 meter bred och väger cirka 3.400 ton. Faktum är att storleken på fartyget som fraktar guldbron överskrider den gängse begränsningen som gäller för fartyg i Stockholm skärgård. 

– Vi har trots allt fått dispens för att ta in den, men då gäller också att man kräver att den färdas genom dagsljus. Det ställer också krav på var den möter Finlandsbåtar eftersom att den är så pass bred. Det är speciella förutsättningar och är av den anledningen också spektakulärt att se, säger Eva Rosman.

 

Läs mer: Kontroversiell guldbro på väg mot Slussen 

Läs mer: Stadsgårdskajen föreslås som ny plats för Nobelcenter