Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stadshuset säger nej till tidiga betyg

Foto: Jessica Gow/TT

Stockholms stad kommer inte att delta i försöket med betyg redan från fjärde klass. Det beslutade politikerna på onsdagen.

– Vi tycker att det är rätt märkligt att Socialdemokraterna säger en sak på andra sidan Riddarholmen och en annan i Stadshuset. Det är problematiskt och skapar osäkerhet, säger oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M).

I februari 2015 ingick Socialdemokraterna, Moderata samlingspartiet, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna på riksplanet en överenskommelse om att en försöksverksamhet ska införas där skolor ska få ge betyg från och med årskurs 4.

Ett förslag från utbildningsdepartementet har skickats på remiss till Stockholms stad. Bakgrunden är bland annat att kunskapsresultaten i den svenska grundskolan behöver förbättras. Förslaget innebär att hundra skolor frivilligt ska kunna testa betyg från fyran, från 2017 fram till 2020. I dag sätts betyg i slutet av varje termin från och med årskurs 6.

Stockholms utbildningsförvaltning ställer sig bakom förslaget, men Stadshusmajoriteten säger nej.

– Det är anmärkningsvärt att Olle Burell kategoriskt säger nej till försöksverksamheten, säger Cecilia Brinck.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) avvisar förslaget. Han skriver i ärendet att tidiga betyg inte har stöd i forskningen och att Vetenskapsrådet tvärtom lyft fram forskning som visar att lågpresterande och yngre elever påverkas mer negativt av betygssättning jämfört med högpresterande och äldre elever.

”I stället för att öka administrationen för lärarna och bidra till mer stress för eleverna bör vi fokusera på att ge mer stöd till de elever som behöver det samt ge lärarna mer tid att undervisa”, skriver Burell.

Moderaterna anser att det är en bra idé att ge betyg tidigare än i sexan.

– Då får vi tidigare får koll på vilken hjälp eleven behöver. Jag tycker att det är självklart att de skolor i Stockholm som vill vara med ska få vara det. Jag beklagar beslutet å elevernas och stockholmarnas vägnar, säger Cecilia Brinck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.