Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stadshuset tar strid mot Försvarsmakten

Foto: Ssm/Wingårdhpressbild

Stockholms stad ger inte upp kampen om Tellus tower.

– Jag vill se var skon klämmer. Vår förhoppning är att vi kan reda ut detta med Försvarsmakten och lösa det, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Men chansen att det ska ske är liten.

Tellus tower vid Telefonplan måste krympas från 240 till 45 meter. Annars kommer skyskrapan att medföra stora störningar på försvarets tekniska system. Om inte Stockholms stad tillgodoser försvarets önskemål hotar Länsstyrelsen med att riva upp detaljplanen.

– I det här fallet är det kombinationen av den exakta platsen och höjden på byggnaden som gör att vi måste stoppa bygget, säger Martin Eliasson, den handläggare på försvarsmakten som yttrat sig till Länsstyrelsen i frågan.

Tellus tower står alltså i vägen för någonting speciellt?

– Den uppgiften omfattas av försvarssekretess, så det kan jag inte svara på. Vi stoppar dock inga byggplaner generellt, utan utreder varje fall för sig. Och i det här fallet skulle byggnaden hota ett riksintresse, svarar Martin Eliasson.

Tellus tower var tänkt att bli ett tydligt landmärke, väl synligt från Stadshuset, Skansen och Skogskyrkogården. Det skulle innehålla 700 bostadsrätter i 75 våningar, restaurang och skybar högt upp och en pool för husets invånare på taket.

Men nu anser alltså Länsstyrelsen i sitt remissvar att de måste arbetas om, eftersom de står i konflikt med Försvarsmaktens intressen. Försvarsmakten utgör alltid en remissinstans när det gäller byggnader som är högre än 45 meter i tätbebyggda området och 20 meter i utanför tätbebyggda områden – oavsett var de ligger.

– Vi gör en teknisk analys av alla sådana planer. I det här fallet har vi gjort det när samrådsprocessen drog igång, precis som man ska, säger Martin Eliasson.

I yttrandet till staden skriver försvarsmakten så här:

”Höga objekt riskerar alltid att störa Försvarsmaktens tekniska system av olika slag. Systemen och tillhörande anläggningar omfattas av försvarssekretess och utgör riksintresse för totalförsvarets militära del. Enligt en genomförd teknisk analys kommer den höga byggnaden i området att medföra stora störningar på de tekniska systemen.”

Byggnaden får alltså inte vara högre än 45 meter. Även tre andra planerade hus i området måste krympas, enligt Länsstyrelsen. Annars ”åligger det Länsstyrelsen att överpröva och upphäva antagandebeslutet”.

– Det känns lite förvånande och väldigt tråkigt. Men jag hoppas att vi kan öppna en dialog och att Länsstyrelsen och Försvarsmakten blir konstruktiva och hjälper oss, säger Roger Mogert.

Varför undersökte inte staden detta innan ni lade ner pengar och tid på detaljplanen?

– Man kan också tycka att Försvarsmakten kunde ha hört av sig. Vårt projekt har – till skillnad mot försvarets anläggningar – inte varit hemligt, säger Roger Mogert.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.