Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 19:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stadsmissionen-stanger-av-smittoskal-nu-har-jag-ingenstans-att-ata/

STHLM

Stadsmissionen stänger av smittoskäl: ”Nu har jag ingenstans att äta”

Hemlösa i Stockholm stängs nu ute från Stadsmissionens hjälpcenter S:t Paul av smittorisk.
Foto: Vanni Jung Ståhle

Stadsmissionen stänger nu en verksamhet i Stockholm på grund av smittorisk för att besökarna tillhör riskgrupper. Oroliga stamgäster på St Paul som är beroende av mathjälpen undrar vad som händer nu.

– Jag har börjat köpa barnmat för att pengarna inte räcker till, säger Håkan, en av besökarna.

Coronasmittans spridning har gjort att Stockholms stadsmission beslutat att stänga en verksamhet för äldre tillfälligt en dryg vecka.

– Ett beslut togs om att vi ska stänga resten av veckan av ren omtanke. Deltagarna i S:t Paul tillhör en riskgrupp som löper större risk att bli allvarligt sjuka om de blir smittade.

– Men det är svårt, för S:t Paul betyder väldigt mycket för de äldre och nu planerar vi för hur vi kan möta dem och ha öppet efter helgen, säger Maria von Sydow, kommunikationschef på Stockholms stadsmission.

Under onsdagen hölls ett informationsmöte för samtliga besökare i Stockholm som även fick ta med sig en matlåda hem. Resten av veckan stänger däremot verksamheten helt, och ingen mat delas då ut. Särskilt äldre har enligt Folkhälsomyndigheten avråtts från att vistas i större folkmassor.

– Vår stadsmission är störst med flest verksamheter och bredd om man jämför med övriga. Men Stadsmissionen i övriga Sverige sitter också i samma situation med människor i utsatthet. Jag övertygad om att samtliga verksamheter planerar hur de ska lösa situationen, säger hon.

Även Göteborgs stadsmission ser stora utmaningar för hur man ska stötta de redan utsatta människorna som är beroende av verksamheten.

– Vi känner en väldigt stor oro i och med den här krisen. Många av våra besökare tillhör en riskgrupp och har svårt att ta till sig information på samma sätt som de övriga i samhället. Men vi kommer att göra allt vi kan, även om det kommer att bli tufft, säger Tomas Carlström, kommunikationschef på Göteborgs stadsmission.

Viktigt är att förbereda sig ordentligt för att få personalen att räcka, där Tomas Carlström menar att man behöver mer bidrag i form av ekonomiskt stöd från gåvogivare.

– Det kan hända att vi temporärt kommer behöva stänga vissa delar av verksamheten, men vi är inte riktigt där ännu. Man kan inte skicka hem personer med förkylningssymtom som inte har ett hem, det är viktigt att försöka erbjuda dem hjälp så långt det går, säger han.

Beskedet oroar Håkan och många andra som dagligen besöker verksamheten, inte bara för att få mat utan även har den som trygg bas.

– Nu har jag ingenstans att äta. Folk tyckte att det var för jävligt att de inte har öppet, även om det bara handlar om några dagar. Det är en sådan fin gemenskap på St Paul, jag känner mig avkopplad där, säger han.

Håkan berättar att han har många hemlösa vänner i stan som redan är hårt drabbade, coronaviruset blir ytterligare ett hinder att förhålla sig till.

– Så fort man kommer ner i tunnelbanan så ser man pensionärer som springer runt och plockar burkar, det har hänt att jag också har gjort det för att få ihop till lite mat. Men det är ohygieniskt och läskigt, särskilt nu, säger han.

På S:t Paul förbereder man nu för en temporär omställning. Planen är att kunna tillgå deltagarna basbehovsstöd genom att, från tisdag, erbjuda dem att hämta matlåda tills dess att smittspridningen radikalt har minskat och den värsta faran har blåst över.

– Stockholms Stadsmission bevakar utvecklingen och utarbetar rutiner för våra högriskverksamheter. Vi ser över hur vi inom verksamheterna prioriterar och agerar för att på bästa sätt kunna fortsätta driva verksamhet för alla våra deltagare som lever i utsatthet, säger Maria von Sydow.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt