Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stadsmissionen-startar-bostadsformedling-for-ensamkommande/

STHLM

Stadsmissionen startar bostadsförmedling för ensamkommande

Ahmad, 20, från Afghanistan hoppas kunna få en egen bostad genom Stadsmissionens nya förmedling. För honom skulle en egen lägenhet innebära en nystart på livet i Sverige. Foto: Lisa Mattisson

Stadsmissionen startar nu en bostadsförmedling med syfte att ordna långvariga lösningar för ensamkommande. Förhoppningen är att stockholmare ska välja att hyra ut genom organisationen för att hjälpa de som annars riskerar att hamna i hemlöshet.

– Att få bo någonstans och kunna bli självständig skulle betyda allt för mig, då kan jag mycket lättare skapa mig ett eget liv, säger Ahmad, 20.

Ensamkommande saknar ofta det nätverk som kan behövas för att få tag i ett andrahandsboende i Stockholm. Tanken är att Stadsmissionen ska fungera som en brygga mellan de ensamkommande som behöver ett eget boende, och de som har en lägenhet, ett rum eller något annat utrymme att hyra ut. Centralt i projektet är att skapa den kontaktyta till civilsamhället som många ensamkommande saknar.

– Kontakt och nätverk är bland det viktigaste när det kommer till att hitta en bostad, det vi främst vill göra är att kompensera för avsaknaden av kontakter i Sverige. Många som är födda i Sverige kanske har en kusin eller en kollega till en förälder eller så, men dessa ungdomar har i princip enbart haft kontakt med varandra eller med myndigheter, säger områdeschef Jonas Wihlstrand som DN träffar i ett mötesrum döpt efter Katarina Taikon vid Stadsmissionens kontor i Liljeholmen.

Han fortsätter:

– Vi tror att det finns många ytor runt om i Stockholm och Uppsala som skulle kunna bli till bostäder för unga ensamkommande som jobbar och samtidigt studerar på gymnasiet. Att ha någonstans att bo är en förutsättning för att kunna leva sitt liv, må bra och ta sig vidare.

Bredvid Jonas Wihlstrand i det lilla mötesrummet sitter Ahmad, som fyller 21 om några månader. Han är en av de ensamkommande afghanska ungdomar som just nu är inkvarterad i en villa i Älvsjö som Stadsmissionen har hyrt in sig i. Ahmad säger att är helt avgörande för honom att få en egen bostad, även om det bara skulle gälla en kortare period, och även om han inte har ett permanent uppehållstillstånd.

– Att få bo någonstans och kunna bli självständig skulle betyda allt för mig, då kan jag mycket lättare skapa mig ett eget liv, säger Ahmad, som har flyttat sex gånger och i perioder bott på gatan sedan han kom till Sverige 2015.

Jonas Wihlstrand på Stadsmissionen tror att bostadsförmedlingen kan ge en chans för unga ensamkommande som Ahmad att komma in i samhället. Till höger i bild sitter Tove Söderlind som är arbetslagsledare vid Stadsmissionens hyresförmedling. Foto: Lisa Mattisson

– Det gäller inte bara mig utan alla som fått uppehållstillstånd via gymnasielagen. Om man inte kan sova bra, äta eller orka ta kontakt med andra så är det svårt. I början bodde jag i ett familjehem som jag fick lämna när jag fick mitt fösta avslag från migrationsverket. Efter det har jag sovit utomhus, i kyrkan några gånger och på andra ställen. 

Det finns inga exakta siffror på hur utbredd hemlösheten är bland ensamkommande, men de är en av de grupper som har svårast att hitta en bostad, särskilt på grund av bristen på mellanmänskliga kontakter. Bland grupperna av ensamkommande unga så tillhör ändå afghanerna de som har kommit längst. Många engagerar sig i afghanernas vardag och det är ingen slump att det är just de ensamkommande från Afghanistan som främst varit påtänkta för bostadsförmedlingen.

– I nuläget så har vi prioriterat gymnasiestuderande med tillfälligt uppehållstillstånd som kom till Sverige som ensamkommande 2015 eftersom vi har identifierat det mest skriande behovet i den gruppen, säger Jonas Wihlstrand.

Det initiala målet är att förmedla 300 bostäder i Stockholm och Uppsala innan årsskiftet. Kontrakten kommer att anpassas efter hur långt uppehållstillstånd hyresgästen har, och det huvudsakliga målet är att ge de boende en så normal situation som möjligt. Tanken är att Stadsmissionens bostadsförmedling ska fungera precis som vilken bostadsförmedling som helst, med trygga avtal och tydlig kontakt för både den som hyr ut och den som ska hyra.

– Det viktigaste för oss är att det känns tryggt för båda parter. Vi informerar den som hyr om alla små och stora saker, om hyreslagen, om vilka rättigheter och skyldigheter man har som boende, om rutiner i tvättstugan. Det som kanske är outsagt, det vill vi hjälpa till med, säger Jonas Wihlstrand, och tilläger att man också fungerar som en trygghetsskapande garanti för den som hyr ut.

– Vi finns som ett stöd för båda parter. Det är viktigt att den som hyr ut också känner sig trygg. Matchningen av hyresvärd och hyresgäst sker efter behov, främst beror det på var personen som behöver hyra går i skolan.

Statsmissionen har inte ställt några formella krav på den som hyr ut, och menar att bostadsförmedlandet ska ses som en del deras sociala engagemang. 

Jonas är märkbart positivt inställd inför projektet och frågar med ett stort leende och med uppmuntrade ton om Ahmad gillar projektet.

– Ja, jag tror att det kan ge en bra möjlighet att få ett stabilt liv. Det är svårt att få kontakt med människor i Stockholm, men de flesta är snälla när man väl lär känna dem, säger Ahmad glatt, samtidigt som han har svårt att dölja sin oro inför framtiden. Ahmads mamma bor kvar i Afghanistan och är sjuk i diabetes, när Ahmads pappa dog skickade hon honom till Sverige.

Ahmad berättar att han lever under en enorm stress. Trots att han jobbar och har ett boende tänker han oavbrutet på framtiden. 

– När jag fick mitt uppehållstillstånd så tänkte jag bara på hur jag skulle kunna skaffa mig ett ett jobb. Nu har jag ett jobb, men är stressad över att skaffa en bostad. Men om jag kämpar på så tror jag att det kommer att ordna sig, och det här nätverket kan hjälpa oss att bli som andra ungdomar, säger Ahmad.

Sedan Ahmad kom till Sverige 2015 har han flyttat sex gånger och i perioder bott på gatan. Foto: Lisa Mattisson

Solidaritet är kanske inte det första ordet man kommer att tänka på när Stockholms bostadsmarknad kommer på tal, men det är vad Stadsmissionen hoppas på när man lanserar sin bostadsförmedling. Minimiperioden för uthyrning är sex månader, inspirationen kommer från Göteborg där förmedlingen Hjärterum har fungerat som ett positivt exempel.

– Alla vi i samhället måste hjälpas åt för att skapa en normal situation åt den här gruppen. De ska inte behöva bo på institution hela livet. Det som är social hållbart är att vi alla blir lika, att vi bor i egna lägenheter, att vi studerar eller arbetar, säger Jonas Wihlstrand.

En stor utmaning är att få hyresvärdarna att välja att hyra ut genom Stadsmissionen i stället för att annonsera om en hyresgäst på egen hand. Jonas Wihlstrand berättar att Stadsmissionen gjort undersökningar där man tittat på just detta, och att man identifierat ett stort behov av en trygg plattform där man kan hitta hyresgäster som betalar marknadsmässig hyra.

– Vi tror att det finns väldigt mycket tomma ytor, attefallshus, landställen och rum som står. Vi vill att de som kanske har något att hyra ut ska tänka till, att de ska känna sig uppmuntrade. Vi har gjort undersökningar som visar att långt fler än vad vi trodde är beredda att hyra ut utrymmen. Jag blev väldigt positivt överraskad, säger en optimistisk Jonas Wihlstrand.

– Vi står redo i verksamheten och bara väntar på att kunna få förmedla vår första bostad.

Läs mer: Få kommuner låter nyanlända bo permanent i tilldelade bostäder 

Läs mer: I Nykvarn får alla nyanlända bo kvar